Вучић са Си Ђинпингом у Давосу

Премијер Србије Александар Вучић се током преподнева у Давосу састао са председником Кине Си Ђинпингом, са којим је раговарао о пословању Железаре и о будућим заједничким пројектима две земље.

Александар Вучић је захвалио председнику Кине на добро урађеном послу у Железари, обавестио га о пословању те компаније, коју је преузео "Хестил", и поручио да се нада да ће и будући заједнички пројекти Србије и Кине бити успешни, јавља извештач РТС-а.

Премијер се од јутрос, поред кинеског председника, сусрео и са бившим британским премијером Гордоном Брауном, који је на Форуму у својству специјалног изасланика УН за образовање, затим са оснивачем Форума, немачким економистом Клаусом Швабом, и са премијером Шри Ланке Ранилом Викременсингеом, и са председницом Швајцарске Дорис Лојтард.

Вучић је са Лојтардовом разговарао о билатералним односима, повећању швајцарских инвестиција, подршци Швајцарске у систему дуалног образовања и о мигранстој кризи и регионалној стабилности.

Навео је да Србија придаје велики значај унапређењу сарадње двеју земаља у свим областима, нарочито у области привреде и образовања, саопштила је Влада Србије.

Премијер је рекао да су швајцарске инвестиције у Србији у последње две године удвостручене и да износе приближно милијарду евра.

"У Србији послује 200 швајцарских компанија, које запошљавају 9.000 људи. То је добар показатељ атрактивности нашег тржишта", рекао је премијер Вучић и позвао Лојтардову да посети Србију.

Премијер се састао и са извршним директором трговинске компаније "Ахолд Делез" Дирком Боером.

Вучић ће се крајем дана састати и са потпредседником одлазеће администрације САД Џозефом Бајденом, са којим ће разговарати о ситуацији у региону.

Председник Владе Србије је, уочи почетка форума, оценио да је ово најважнија година за нашу земљу на Светском економском форуму.

Србија ће, према његовим речима, ове године имати "најдинамичнију и најважнију годину у Давосу", имајући у виду политичку ситуацију у региону, Европи и у свету, рекао је Вучић.

Премијер учествује на 47. Светском економском форуму у Давосу, који је окупио лидере и бизнисмене из целог света. До петка ће анализирати економску ситуацију и изазове за ову и наредне године.

Кинески председник је у свом уводном обраћању оценио да је међународна финансијска криза била резултат прекомерне тежње за профитом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара