Rast BDP-a 2,74 odsto, skok industrijske proizvodnje

Ukupna ekonomska aktivnost u 2016, merena bruto domaćim proizvodom i iskazana u stalnim cenama, ostvarila je, kako se procenjuje, realni rast od 2,744 odsto u odnosu na 2015, objavio je Republički zavod za statistiku.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je rekao u Vladi Srbije da je 2016. najbolja ekonomska godina u poslednjih najmanje 25 godina.

"Mogao bih 2016. da uporedim, recimo, sa 1990. godinom. Kako stvari stoje, na osnovu podataka za prvih 11 meseci, rast BDP-a iznosi 2,744 odsto. Možda bude i više kada u januaru dobijemo podatke i za decembar 2016. godine", rekao je Kovačević na godišnjoj konferenciji za medije.

Kako je objavio Republički zavod za statitstiku, procenjeno je da su bruto investicije u osnovne fondove u 2016. godini u odnosu na prethodnu godinu ostvarile realni rast od 6,1 odsto.

Takođe, procenjeno je da je industrijska proizvodnja u 2016. godini imala rast fizičkog obima od 4,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Poljoprivredna proizvodnja je u 2016. u odnosu na 2015. ostvarila rast fizičkog obima od 8,1 odsto, što je odlična godina.

Procenjeno je da vrednost izvedenih radova u građevinarstvu u 2016. beleži realni rast od 6,0 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kovačević kaže da je to rekordna godina u građevinarstvu i dodaje da su zabeleženi rekordi i u drugim sektorima.

Promet u trgovini na malo beleži realni rast od 7,8 odsto, dok promet u trgovini na veliko beleži rast 0,9 odsto u tekućim cenama.

U sektoru Usluge smeštaja i ishrane u 2016. godini zabeležen je realni rast od 7,4 odsto, dok je broj noćenja turista povećan za 13,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Sektor Saobraćaj i skladištenje imao je rast fizičkog obima od 8,1 odsto, a oblast telekomunikacija rast od 1,3 odsto.

Procenjena spoljnotrgovinska robna razmena u evrima u 2016. godini, u odnosu na 2015, pokazuje rast izvoza za 9,9 odsto i rast uvoza za 4,4 odsto.

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi došlo je do značajnog povećanja zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti.

Stopa zaposlenosti u trećem kvartalu 2016. godine iznosi 46,8 odsto, a stopa nezaposlenosti 13,8 odsto.

Procenjeno je da su zarade bez poreza i doprinosa u 2016. godinu u odnosu na 2015. nominalno veće za 3,7 odsto, a realno za 2,5 odsto. Takođe, procenjeno je da godišnja stopa inflacije iznosi 1,6 odsto.

Skok industrijske proizvodnje 

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je od januara do novembra ove godine za 4,6 odsto u odnosu na isti period 2015, dok je u novembru ostvarila rast od 1,3 odsto u poredenju sa istim lanjskim mesecom, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U odnosu na prosek 2015. godine, industrijska proizvodnja je u novembru bila veća za 9,2 odsto.

Povećanju industrijske proizvodnje u novembru na godišnjem nivou najviše su doprineli proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja osnovnih metala, proizvodnja proizvoda od gume i plastike, eksploatacija ruda metala i proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina.

Sektor prerađivačke industrije je u novembru zabeležio rast od 4,9 odsto, a sektor rudarstva rast od 0,5 odsto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju bila je u novembru veća za 9,6 odsto na godišsnjem nivou, intermedijarnih proizvoda (osim energije) za 6,8 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8 odsto, kapitalnih proizvoda za 6,2 odsto, dok je proizvodnja energije pala za 7,1 odsto.

Obim industrijske proizvodnje je u novembru, na godišnjem nivou, zabeležio rast kod 15 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje - 53 odsto, a pad kod 14 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje - 47 odsto, navodi se u saopštenju. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво