Bundeve sve češće i na njivi i na pijaci

Zbog toga što se sve više traži, bundeva sve češće raste na srpskim njivama. Zahvaljujući visokoj ceni hladno ceđenih ulja, najzastupljenije su uljane tikve, pa se ratari odlučuju da uz kukuruz i pšenicu zaseju i različite vrste tikava. Osim što donose zaradu, dobre su i za zdravlje.

Bundeva, tikva, tikvica, misirača, ludaja, dulek, narandžasta, bela, zelena, žuta, šarena...

Koristi se kao ukras, dodatak stočnoj hrani, za đubrenje zemljišta, ali je i jedna od omiljenih namirnica na jesenjoj trpezi.

"Za sve može, i za čorbe, i za pite, i za kolače, sve što želite od bundeve možete da stvorite. To je vojvođanska banana", kaže žena na pijaci.

Izvor je vitamina i minerala. Ima malo kalorija i lako se vari.

"Može da se upotrebljava i kod dece i kod odraslih, čak se preporučuje kod malih beba čim krene uvođenje prvih namirnica, odlična je i u bolničkoj ishrani. Ona deluje diuretski, tako da se preporučuje u lečenju bolesti bubrega i bolesti mokraćne bešike, preporučuje se u lečenju gihta i reumatoidnog artritisa i preporučuje se u lečenju gojaznosti", kaže nutricionista Veroslava Stanković.

Seje se u aprilu, a bere u septembru. Najbolje uspeva na humusnom, rastresitom zemljištu. Voli vlagu, ali dobro podnosi i sušu. Uzgajanje ne oduzima mnogo vremena.

"Uopšte nije teško. Uzmete seme, posejete, okopate tri-četiri puta i to je to", kaže Imre Tot, proizvođač bundeva iz Kikinde.

Imre Tot već pet godina proizvodi bundeve na oko pola hektara. Prodaje samo meso bundeve.

"Isplati se, kako da kažem, isplati se u tom pogledu da zaradite malo, može dugo da stoji. Ja to oberem u septembru i stoji do februara-marta", kaže Imre Tot.

Kod nas se najviše gaje uljane tikve zbog visoke cene nerafinisanog ulja. Na ceni su i semenke. Prosečan prinos suvog semena je od 400 do 700 kg/ha, a mesa bundeve od 50 do 70 tona po hektaru. Iako od bundeva dobro zarađuje, Imre za sada ne planira da poveća proizvodnju.

"Teško ih prodam, znate. Obično to kupe preprodavci. Ja odem na pijacu, obično prodam po 20 dinara za kilogram, preprodavac to kupi, stavi na svoju tezgu pošto je svaki dan tamo i proda za 30, 40, 50 dinara. Nemam tržište, građanin i sve to šta on kupi jedan-dva komada i to mu je dosta, a ja sam imao ove godine, recimo, tri tone. Od toga polovina je verovatno propala", kaže Imre Tot.

Na beogradskim pijacama kilogram bundeve košta od 60 do 80 dinara. Rendana košta oko 120 dinara.

"Koliko im treba, toliko i kupe, malo rendane, malo za pečenje", kaže prodavačica bundevi.

Bundeve su postale nezamenljive i u prerađivačkoj industriji, a sve važniju ulogu imaju i u proizvodnji kozmetike.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије