Putin: Obnova "Južnog toka" samo uz čvrste garancije EU

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Moskva svesna spremnosti Bugarske da obnovi projekat "Južni tok", ali su za to, kako je napomenuo, potrebne čvrste zakonske garancije Brisela.

"Sada vidimo i svesni smo toga da bugarska strana želi da se vrati ovom projektu, ali mi smo pretrpeli izvesne gubitke zbog odbijanja evropskih partnera da se realizuje ovaj projekat. Namere sada nisu dovoljne, već su nam potrebne apsolutno čvrste garancije pravne prirode. Nijedna od njih sada ne postoji", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, preneo je Tas.

Bugarski premijer Bojko Borisov je pre nekoliko dana rekao je da su Sofija i Moskva dogovorile formiranje radnih grupa koje će pronaći način za obnavljanje radova na dva energetska projekta, "Južnom toku" i nuklearnoj centrali Belene, izvestila je juče njujorška agencija Blumberg.

"Gasprom" je 2014. godine otkazao izgradnju "Južnog toka" kojim je prirodni gas trebalo da se doprema do južnih zemalja Evrope preko Crnog mora, nakon što je EU primorala Bugarsku na povlačenje iz tog projekta, jer bi taj gasovod, kako je saopšteno, prekršio evropske propise o konkurenciji.

broj komentara 0 pošalji komentar