Путин: Ускоро почетак изградње "Турског тока"

Нема сумњи у погледу имплементације пројекта изградње гасовода "Турски ток" и његова реализација би могла да почне ускоро, рекао председник Русије Владимир Путин после састанка са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом. Две земље одлучне да поправе и нормализују односе, оценио је Ердоган, истакавши да је уверен да су ти односи ојачали и постали отпорнији на кризе.

Владимир Путин је на конференцији за новинаре у Санкт Петербургу истакао да нема сумњи у погледу имплементације пројекта изградње гасовода "Турски ток" којим ће се испоручивати руски гас Турској и његова реализација би могла да почне ускоро.

"Од самог почетка гледамо на "Турски ток" као на прилику проширења наше сарадње са Турском и са Европом у гасној сфери, а не као на алтернативу пројекту Јужни ток", рекао је Путин, а преноси руска агенција Тас.

Један сегмент "Турског тока" је, како је рекао, ексклузивно предвиђен за домаће потрошаче у Турској, и тај сегмент не би требало да буде предмет било каквих сумњи, а његова имплементација би могла да почне у најскоријој будућности.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да је званична Анкара спремна да Европи врати испоруке природног руског гаса путем гасовода "Турски ток", наводећи да ће тај пројекат бити реализован.

Ердоган се осврнуо и на пројекат нуклеарне централе Акују у Турској, ком ће Анкара, како је рекао, доделити статус стратешке инвестиције.

"Спремни смо да пројекту Акују доделимо статус стратешке инвестиције. Постигли смо сагласност о том питању", додао је Ердоган.

Турски председник је поручио да су две земље одлучне да поправе и нормализују односе и изразио уверење да су ти односи ојачали и постали отпорнији на кризе.

Назвавши Путина "драгим пријатељем", Ердоган је рекао да је Турска спремна да реализује пројекат "Турски ток" и пројекат изградње прве нуклеарке у Турској, преноси АП.

Ердоган је навео да су данашњи разговори били свеобухватни и корисни, а да му је Путинов телефонски позив одмах после неуспелог покушаја пуча 15. јула "у психоилошком погледу много значио", преноси Ројтерс.

Путин је рекао да ће санкције против Турске бити постепено укидане, а приоритет је да се билатерални односе врате у време пре кризе.

Најавио да ће и бити настављен прилив руских туриста у Турску, који је био обустављен после обарања руског борбеног авиона изнад Сирије.

Руски председник је рекао да ће са Ердоганом имати одвојен разговор о Сирији касније током дана и да ће на том састанку учествовати и високи званичници војске и обавештајних агенција, како би се нашао "заједнички именитељ" у кризи у којој су Москва и Анкара подржале различите стране.

Ердоган је поручио да Турска жели да годишњу трговинску размену са Русијом подигне на 100 милијарди долара.

"Наш циљ је да трговинска размена порасте на 100 милијарди долара. Покушаћемо да достигнемо овај циљ", изјавио је Ердоган.

Ердоган је, такође, навео да ће бити убрзана имплементација пројекта гасовода "Турски ток", као и преговори о обнављању чартер летова из Русије за Турску.

"Убрзање овог пројекта је један од наших актуелних задатака", закључио је Ердоган.

"Оборени авион бацио мрачну сенку на односе"

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је руском председнику Владимиру Путину да је инцидент са турским обарањем руског бомбардера Су-24 изнад Сирије прошлог новембра био "трагична ситуација" која је бацила мрачну сенку на односе између Русије и Турске.

"Сви знају да је трагична ситуација око авиона пала као мрачна сенка на наше односе", рекао је Ердоган на састанку са Путином и руским и турским бизнисменима, а пренео Тас.

Наводи се да је Ердоган истакао и да је још један фактор имао штетне последице на односе Турске и Русије, а то је активност организације турског опозиционара и исламског проповедника Фетулаха Гулена.

"Организација терориста и снаге које стоје иза ње покушали су да подрију наше односе са вама", рекао је Ердоган Путину.

Оценивши да су односи две државе деградирали после инцидента са авионом, Путин је поручио да данашња Ердоганова посета, упркос сложеној политичкој ситуацији у Турској, сведочи о жељи да се односи између Турске и Русије обнове на корист оба народа.

Ердоган је на почетку састанка рекао да ће сарадња две земље значајно допринети решавању проблема у региону.

"У региону веома много очекују од нас са политичке тачке. Верујем да ће наша сарадња допринети разрешењу многих проблема у свету", нагласио је турски председник.

Поводом недавног покушаја пуча у Турској, Путин је рекао је Русија увек против свих неконструктивних акција.

Састанак одржан осам месеци након што су турске снаге обориле руски борбени авион Су-24, због чега су се односи две земље драстично погоршали, представља покушај лидера две земље да реше проблеме и окрену нову страницу.

Како преносе руски медији, сусрет је почео руковањем двојице председника, а у разговорима су учествовали и шефови дипломатија две државе - Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу, као и високи званичници председничких администрација.

Сусрет је постао могућ пошто се Ердоган у писму извинио Путину за обарање авиона и изразио саучешће због погобије једног од пилота и поруком да Турска не жели да квари односе са Русијом.

Oво је био први њихов састанак од погоршања дипломатских односа две земље, пре готово годину дана.

Турско обарање руског војног авиона на граници са Сиријом, које је руски председник описао као "забијање ножа у леђа", уследило је после кључања тензија у Сирији, где Русија и Турска подржавају супротстављене стране у сукобу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво