Gasprom pregovora o troškovima "Južnog toka"

Kompanija Gasprom nastavlja pregovore s učesnicima projekta "Južni tok" o pitanju investicionih troškova, rekao je u Državnoj dumi ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Novak je objasnio da se radi o troškovima nastalim u okviru priprema za izgradnju morskod dela gasovoda, prenosi Tanjug.

Kako je navela agencija Tas, krajem decembra 2014. godine Gasprom je potpisao sporazume s kompanijom „Eni", "Vinteršel" i EDF-om o preuzimanju od njih 50 odsto akcija kompanije "Saut strim transport", zajedničke kompanije osnovane za izgradnju morskog dela "Južnog toka".

Udeo "Gasproma" prilikom osnivanja te kompanije bio je 50 odsto, italijanskog "Enija" 20 odsto, a francuske energetske kompanije EDF i nemačkog "Vinteršela", po 15 odsto.

Početkom decembra predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da "u sadašnjim uslovima Rusija neće realizovati Južni tok", a nakon toga je i šef "Gasproma" potvrdio da taj projekat nije više aktuelan i da je zatvoren.

Projekat "Južni tok" je bio procenjen na 15,5 milijardi evra i predviđen za isporuku 67 milijardi kubnih metara gasa godišnje balkanskim i evropskim zemljama.

broj komentara 0 pošalji komentar