"Južni tok", Gasprom isplatio evropske deoničare

"Gasprom" isplatio milijardu dolara za akcije nemačkog "Vinteršala", italijanske kompanije ENI i francuskog EDF-a u projektu "Južni tok".

Ruski gasni gigant navodno je za 20 odsto akcija ENI-ja platio oko 390 miliona dolara, i po 290 miliona dolara za udele EDF-a i "Vinteršala", koji su imali po 15 odsto akcija, javlja Raša tudej.

"Gasprom" nije imao obavezu da kupi deonice evropskih partnera, pošto su sve kompanije delile rizike koje je nosio projekat gasovoda "Južni tok".

Međutim, "Gasprom" želi da sačuva Ugovor o izgradnji gasovoda "Južni tok" sa italijanskim "Saipemom", kako bi ga iskoristio za "Turski tok".

"Saipem", koji je bio angažovan za polaganje cevi za "Južni tok", i dalje se nalazi u bugarskoj luci Burgas i "Gasprom" svakodnevno plaća stotine hiljada evra, čekajući da počne izgradnja "Turskog toka".

Projekat gasovoda "Južni tok" obustavljen je u decembru, a zamenio ga je "Turski tok", alternativni gasovod, koji bi iz Rusije, preko Crnog mora do Turske, pa do granice sa Grčkom, trebalo Rusiji da omogući pristup južnoevropskom tržištu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 01. apr 2015, 11:50) - anonymous [neregistrovani]

a srbima akcionarima

nista! hvala