Путин: Русија обуставља пројекат "Јужни ток"

Пошто Европска унија није хтела да подржи изградњу гасовода, Русија је приморана да се повуче из пројекта "Јужни ток", рекао је Владимир Путин, јавља "Раша тудеј". Москва и Анкара договорили се о изградњи морског гасовода капацитета 63 милијарде кубних метара гаса годишње.

Говорећи на заједничкој конференцији са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, Путин је истакао да је становиште Европске комисије било контрапродуктивно. "Заправо, не само да Европска комсија није пружила никакву помоћ у реализацији пројекта већ је и стварала препреке", додао је Путин.

"Ако Европска унија не жели да се спроведе пројекат 'Јужни ток', он неће ни бити спроведен", напоменуо је Путин.

"Пошто још нисмо добили дозволу Бугарске, мислимо да у актуелној ситуацији Русија не може да настави реализацију тог пројекта", рекао је Путин новинарима.

Према његовим речима, Русија ће, почев од следеће године, смањити цену гаса за Турску за шест одсто. Додао је да је "Гаспром" одлучио да "повећа за три милијарде кубних метара" испоруку руског гаса Турској "како би задовољио" потребе те земље.

Прошле године, 13,7 милијарди кубних метара гаса упумпано је Турској преко гасовода "Плави ток".

Навео је да је Русија спремна да изгради гасни центар на турско-грчкој граници за снабдевање југоисточне Европе тим важним енергентом, како би се компензовао губитак "Јужног тока".

У међувремену, шеф "Гаспрома" Алексеј Милер рекао је да је "Јужни ток" – мртав. То је то. Пројекат је затворен, рекао је Милер за Ројтерс.

Милер је рекао да су се Москва и Анкара договорили о изградњи морског гасовода капацитета 63 милијарде кубних метара гаса годишње.

Навео је да ће 14 милијарди кубних метара добијати Турска, а остала количина ићи ће до границе Турске и Грчке, пренео је Тас.

број коментара 62 Пошаљи коментар
(среда, 03. дец 2014, 02:49) - Atinac [нерегистровани]

bilo pa prošlo

Super sada možemo uzeti natrag NIS po kalauzuli gasnotrgovinskoga sporazuma , ako nam ne dozvole jednostvno dići rudnu rentu na 25% i vratiće nam je sami.

(уторак, 02. дец 2014, 22:19) - anonymous [нерегистровани]

mirela

Ova odluka Rusije nema veze sa prijateljskim odnosom nase zemlje i Rusije.Ni na koji nacin nismo doprineli Putinovoj odluci,dapace,ostali smo i pored pritisaka EU dosledni u svojoj politici prema Rusiji.

(уторак, 02. дец 2014, 16:26) - anonymous [нерегистровани]

Solarna energija

Okrenuti se solarnoj energiji, zemlja smo sa najvise suncanih sati u Evropi

(уторак, 02. дец 2014, 11:05) - Павле Марић [нерегистровани]

Интереси...

Заустављање(одлагање)овог пројекта је потпуно логична и оправдана одлука обзиром на тренутне околности.
Једноставно, бесмислено је улагати десетине милиона евра у изградњу гасовода ако се не може премостити један део унапред пројектоване трасе тог истог гасовода.
Јужни ток је исплатив за Русију,наравно и за Србију па чак и Бугарску...
Ко и зашто (посредно преко Бугарске) блокира овај пројекат друга (и дуга) је прича.
Међутим то не значи да у будућности неће доћи до реализације.
Можда и брже него што сада мислимо...

(уторак, 02. дец 2014, 11:05) - Anja [нерегистровани]

haj nehaj

Nema ovde mnogo prostora za manervisanje....energetski smo zavisni od Rusije , a sada oni traze od Evrope da se odluci sta ce i kako ce. U pitanju je interes mocnika, mi smo samo kolateralna steta

(уторак, 02. дец 2014, 11:04) - Marica [нерегистровани]

samo kap

Previse smo mi mali i slobodno mogu reci poprilicno nebitni u ovim igrankama svetskih mocnika i kreatora politike. Ne preostaje nam nista drugo nego da nastavimo borbu za golu egzistenciju.

(уторак, 02. дец 2014, 11:04) - JasMINKA [нерегистровани]

zavisnost

Ko ima energetske potencijale i resurse moze da vlada svetom. Svi mi, enegretski zavisnici, mislim i na zemlje EU i nas, prvenstveno zavisimo od dobre volje dobavljaca iz Rusije. Ovde su velike politicke igre u pitanju, nista nije zavisilo od nas. EU treba da razmisli o svojoj situaciji kada je u pitanju ovaj dragoceni energent

(уторак, 02. дец 2014, 09:20) - Nebojsa [нерегистровани]

Hm.....

Kakav poraz malih evropskih drzava strasno , dok je nemacka direktno povezana sa Rusijom u isporuci gasa i ne pada joj na pamet da to prekida mi cemo biti jos siromasniji, bedniji i samo jeftina radna snaga par bogatih zemalja u EU sto je izgleda i bio plan stvaranja EU. Erdogan je pametno prokomentariso pre neki dan koja je uloga zapadnih zemalja, sad se vidi da mu je svaka bila na mestu, da oni samo sebe gledaju, i da ih uopste ne zanima sudbina malih i slabih pa cak ni onih koji ih slepo prate i veruju im .

(уторак, 02. дец 2014, 09:15) - anonymous [нерегистровани]

EU krivac

Rusija je voljna graditi ali EU ne dozvoljava. Eto kako EU dobro misli ovima malima! Čitav život će nas držati na uzdi i dozirati samo da preživimo. Sebi su omogućili dotok gasa iz te iste Rusije, a ostalima šipak!

(уторак, 02. дец 2014, 09:00) - anonymous [нерегистровани]

bracaaaaa nasa

drugim recima hteli su da im EU da pare da izgrade juzni tok.