Читај ми!

U Brazil po posao

U nedavnoj prošlosti se, zbog posla i traganja za boljim životom, iz Evrope preko okeana išlo u Severnu Ameriku, danas u Latinsku Ameriku, tačnije Brazil, jednu od retkih zemalja gde postoji manjak radne snage.

Ekonomska kriza povećava broj nezaposlenih u Evropi. Zemlje koje su nekada uvozile stranu radnu snagu sada ne znaju ni šta će sa svojom.

U potrazi za poslom, Evropljani ponovo idu preko okeana, ali obećana zemlja više nije Amerika, već Brazil. Lokomotivi južnoameričkog razvoja nedostaje kvalifikovana radna snaga u nekoliko industrijskih grana.

Fabris Virman, dvadesetsedmogodišnji Francuz, diplomirao je pre tri godine baš kada je počela ekonomska kriza. U Francuskoj nije mogao da nađe posao, ali jeste u Brazilu.

Kao marketinškom konsultantu, daleko mu je bolje nego njegovim prijateljima sa fakulteta koji su u domovini nezaposleni, ili su u najboljem slučaju konobari. "Mnogi prijatelji mi sada šalju svoje radne biografije da im pomognem da nađu posao u Brazilu", kaže Fabris Virman.

Posao je našao zahvaljujući internet agenciji za zapošljavanje Evropljana u Brazilu. Osnovao ju je jedan Portugalac, koji je i sam potražio ekonomski spas, ironijom sudbine, u bivšoj portugalskoj koloniji. Za samo dva dana, prijavilo se 20.000 ljudi.

"Nadam se da će evropskim zemljama biti bolje, ali za sada one imaju veliku ponudu radne snage, a Brazil je taj koji ima tražnju", kaže David Bernando iz Agencije "Posao za strance u Brazilu".

Brazil će, prema svim prognozama, završiti ovu godinu šesti među svetskim ekonomijama, preuzevši mesto Velikoj Britaniji. Jedino Kina i Indija imaju veći ekonomski rast.

Nedavno istraživanje pokazalo je da 80 odsto brazilskih kompanija namerava da poveća broj zaposlenih.

"Kriza je naglasila značaj Brazila na međunarodnoj sceni. Naše tržište je postalo veoma atraktivno za ulaganje", kaže Paolo Seržo de Alemeida iz Veća za imigraciju Brazila.

Brazil je u jeku priprema za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. godine i Olimpijske igre dve godine kasnije, pa građevinska industrija vapi za arhitektama, inženjerima i radnicima, a nije jedina. Brazilska vlada je ove godine izdala 20 odsto više radnih viza nego prošle.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво