Kreće SHS lokomotiva

Prvi voz zajedničkog preduzeća Srbije, Hrvatske i Slovenije kreće 1. oktobra iz Ljubljane, gde će biti i sedište novoosnovanog preduzeća "Kargo 10". Cilj je da se prestigne alijansa, koju čine Mađarska, Rumunija i Bugarska, rekao direktor Robert Vuga.

Predstavnici srpskih, slovenačkih i hrvatskih železnica potpisali su, u Vladi Srbije, u Beogradu, protokol o usaglašavanju osnivačkog akta zajedničkog železničkog preduzeća "Kargo 10", čime je praktično formirano preduzeće, čiji je cilj smanjivanje vremena transporta na Koridoru 10.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, tom prilikom, najavio je da će prvi voz krenuti 1. oktobra, u 12 časova, sa železničke stanice u Ljubljani.

Mrkonjić je objasnio da će, u narednih 10 dana, biti sve pripremljeno i da preostaje da osnivački akt potvrde Vlade sve tri države.

Preduzeće će imati sedište u Ljubljani i zadatak da ubrzavanjem graničnih procedura značajno skrati teretni prevoz na Koridoru 10, odnosno od Ljubljane do Istanbula.

Novi direktor Robert Vuga kaže da je cilj da se boljom organizacijom prestigne alijansa Koridora 4, koji trenutno čine Mađarska, Rumunija i Bugarska.

"Železnice Srbije", tim sporazumom, ubrzaće kargo transport kroz Srbiju tri puta i ostvariti godišnji prihod i do 50 miliona evra.

"S obzirom na to da je ovo deonica sa dvokolosečnom prugom, nije teško zaključiti da kapaciteti ni izbliza nisu iskorišćeni i da imamo dosta prostora za podizanje obima i kvaliteta saobraćaja", rekao je Dragan Grujić iz "Železnica Srbije".

Za hrvatske železnice taj dogovor znači veću uposlenost kapaciteta i brži promet robe.

"Sve železnice trenutno imaju 25.000 vagona, što je respektabilan broj", rekao je Zlatko Rogožar iz "Železnica Hrvatske".

Zarada buduće zajedničke firme deli se proporcionalno, imajući u vidu dužinu pruge kroz svaku od država.

Za učešće u zajedničkom preduzeću zaintresovana je i "Železnica Makedonije".

Posao je ubrzao deobni bilans bivše "Železnice Jugoslavije". Sa Slovenijom više nema spornih potraživanja vagona, a sa Hrvatima reč je o samo stotinak vagona, i to neće uticati na formiranje novog preduzeća.

Da bi firma i formalno počela da radi, potrebno je da parlamenti Slovenije i Srbije daju načelnu saglasnost, jer su oba železnička preduzeća u vlasništvu države.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се