Đilas: Izgradnja mostova u Beogradu prioritet

Gradonačelnik Beograda najavio je da će gradske vlasti započeti izgradnju metroa i izgraditi most preko Ade Ciganlije. Most preko Ade Huje neće biti izgrađen, jer je Japan uskratio finansijsku pomoć. U toku pregovori sa kineskom vladom oko finansiranja izgradnje mosta između Borče i Zemuna.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je da će za vreme mandata sadašnje gradske vlasti, i pored nasleđenog duga od 219 miliona evra, biti završen most preko Ade Ciganlije i započeti izgradnja metroa.

Đilas je u intervjuu za nedeljnik "Ekonomist", rekao da je u toku rekonstrukcija Pančevačkog mosta, koja će koštati desetine miliona evra i istakao da se radovi na tom mostu izvode prvi put posle 35 godina.

Đilas je podsetio i da se radi rekonstrukcija mosta u Obrenovcu na šta se čekalo više od 10 godina.

"Most kod Ade Huje, koji je trebalo da finansira Japan, neće biti izgrađen, jer je društveni proizvod po stanovniku u Srbiji porastao i nismo više u kategoriji zemalja koje mogu da računaju na tu pomoć", rekao je Đilas.

Gradonačelnik Beograda je dodao i da je od toga, Beograđanima potrebniji most između Borče i Zemuna oko čijeg finansiranju se pregovora sa kineskom vladom.

Đilas je je ocenio da je realno da se taj dogovor postigne za dva meseca, a početak gradnje u narednoj godini.

Komentarišući projekat rekonstrukcije Gazele, rekao je da je to republički projekat, finansiran sredstvima EBRD i naglasio da zatvaranje tog mosta znači paralisanje Beograda zbog čega je neophodno da republičke institucije navedu tačno koliko dana će koja saobraćajna traka biti zatvorena.

Đilas je ocenio da problem saobraćaja u Beogradu ne može biti rešen bez metroa, i dodao da očekuje da se do kraja godine definiše vrsta i način njegovog finansiranja.

Gradonačelnik je najavio posetu stručnjaka iz Austrije koji će objektivno da ocene kakav metro je potreban Beogradu, a takođe će biti konsultovani stručnjaci iz Nemačke i Španije.

Prema rečima gradonačelnika u aprilu će se preispitati projekti koje sprovode gradski sekretarijati, i novac od onih projekta za koje se proceni da su neostvarivi, biće preusmeren.

Đilas je dodao da je u toku usvajanje planova javnih nabavki, i da sa od većih nabavki, ove godine, očekuje kupovina novih tramvaja i vozova za gradsku železnicu, a u planu je i izgradnja desetak obdaništa i početak gradnje tri škole.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара