Bajatović o "Srbijagasu": Nijedan termin u ovom momentu nije probijen

Povodom upozorenja predstavnika Evropske energetske zajednice da bi zbog kašnjenja u razdvajanju delatnosti JP "Srbijagas" Srbija mogla da se suoči sa teškoćama u pregovorima o članstvu u EU, direktor te kompanije Dušan Bajatović kaže da razloga za brigu nema, jer se sve radi u dogovoru sa Evropskom komisijom i Energetskom zajednicom.

"Srbijagas" trenutno radi uz pomoć Svetske banke i MMF-a. Preduzeća su osnovana krajem prošle godine. Pošto mi nismo mogli do kraja da sprovedemo gasnu godinu, mi smo tražili da se ti rokovi pomere na 1. jul. Trenutno su usaglašeni planovi Vlade Srbije, Svetske banke i Srbijagasa da se svi poslovi, završe u toku godine", rekao je Bajatović u izjavi za Prvi program Radio Beograda.

Kako kaže nijedan termin preduzeće u ovom momentu ne probija u odnosu na ono što je dogovoreno.

"Prema tome, što se tiče razdvajanja i samostalnog funkcionisanja preduzeća, to će biti od prvog jula, a odnosi se na transportgas Srbija i na distribuciju gasa Srbija, tako da ja zaista ne vidim nijedan problem, rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, sada je na snazi prelazno rešenje koje je dogovoreno sa Evropskom komisijom i Energetskom zajednicom i koje omogućava realizaciju Drugog i dobar deo Trećeg energetskog paketa. Drugi energetski paket podrazumeva osnivanje regulatora, koji bi bili neutralni i sami obračunavali tarifu za slanje struje ili gasa. To je potrebno kako vlasnik prenosa ne obračunava tarifu koliko želi i ucenjuje, jer ima monopol.

Pošto po Drugom paketu regulatori nisu uspeli da se osamostale, došao je na red Treći paket koji se bavi nezavisnošću regulatora od prenosnika gasa ili struje ili političara, kaže Bajatović.

"Onog momenta kada Srbijagas bude mogao da razgovara i o imovini, a to je kada se imovina prenese, u tom momentu se stvaraju uslovi za punu primenu trećeg energetskog paketa odnosno da je u vlasničkom smislu transporter odvojen. To neće moći da bude završeno u toku ove godine. Trenutno "Srbijagas" uopšte nema svoju imovinu, sva imovina je u vlasništvu Republike Srbije i sad se ta imovina na osnovu novog zakona prenosi na imovinu kompanije, ali je treba popisati i preneti u knjige", kaže Bajatović.

Bajatović navodi i da su Evropska komisija i Energetska zajednice upozorili sva preduzeća u energetskom sektoru i smatra da "Srbijagas" nije najveći problem.

"Ako nekome smeta što "Srbijagas" prodaje ruski gas, mi trenutno, u ovom momentu nemamo drugi izvor gasa. Ne postoje diversifikacije. Tržište je po zakonu Srbije potpuno liberalizovano i dosad se niko ozbiljan nije javio za srpsko tržište. Jednostavno ne vidim načina da nas bilo ko može optužiti za bilo šta: od toga da se beži od restrukturiranja ili do toga da neko drži monopol. Tržište je otvoreno za sve", zaključio je Bajtović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво