Zeleno svetlo EU za Transjadranski gasovod

Evropska komisija je utvrdila da je sporazum grčkih vlasti i kompanije "Transjadranski gasovod" u skladu sa pravilima o državnoj pomoći EU, čime je dato zeleno svetlo za ulazak novog gasovoda u Evropu.

Kako je ocenila Evropska komisija (EK), zahvaljujući Transjadranskom gasovodu (TAP) biće unapređeni bezbednost i diverzitet isporuka energije u EU bez nepotrebnog narušavanja konkurencije na jedinstvenom tržištu.

TAP predstavlja evropski krak Južnog gasnog koridora, koji treba da poveže tržište EU sa novim izvorima gasa.

Gasovod TAP, čiji će početni kapacitet biti 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje, transportovaće od 2020. gas od polja "Šah Deniz II" u Azerbejdžanu do tržišta EU.

TAP će ići od grčke granice preko Albanije do Italije ispod Jadranskog mora.

Taj gasovod će graditi i njime upravljati kompanija "Transjadranski gasovod AG", zajedničko preduzeće više kompanija. TAP AG će u projekat uložiti 5,6 milijardi evra tokom pet godina, od čega 2,3 milijarde u Grčkoj.

Grčke vlasti i kompanija TAP potpisale su sporazum o gasovodu kojim su utvrđene obaveze obe strane. Sporazumom je predviđen i poseban poreski režim za TAP na period od 25 godina od početka rada.

Pošto bi to moglo da pruži ekonomsku prednost kompaniji u odnosu na konkurente koji neće uživati u specijalnom poreskom režimu, Komisija je morala da preispita da li je ta odredba u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći.

Tu odredbu EK je ocenjivala na osnovu svojih Smernica o državnoj pomoći za energetiku i zaštitu životne sredine iz 2014. U Smernicama je navedeno da takva pomoć može da bude kompatibilna sa propisima EU pod određenim uslovima, odnosno kada pomoć za cilj ima zajednički interes.

Komisija je utvrdila da će projekat TAP doprineti daljoj diverzifikaciji izvora i ruta snabdevanja evropskog tržišta jer će u EU dovoditi gas iz kaspijskog regiona i potencijalno sa Bliskog istoka.

Ocenjeno je i da će zahvaljujući TAP-u konkurencija na evropskom tržištu gasa biti pojačana, s obzirom na dodatnu količinu i novu rutu za snabdevanje.

Navodi se i da će izgradnja gasovoda zahtevati velike investicije tokom nekoliko godina pre nego što gasovod počne da zarađuje.

Projekat će biti finansiran isključivo privatnim ulaganjima, a Grčka će učestvovati u zaradi od TAP-a kroz tranzitne takse.

S obzirom na sve, Komisija je zaključila da će korist u vidu povećane konkurencije i bezbednosti snabdevanja daleko nadmašiti potencijalno narušavanje konkurencije zbog državne pomoći.

broj komentara 18 pošalji komentar
(subota, 05. mar 2016, 02:36)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje

nema sta ko da nas voli-ne voli gasovod ide kroz Nato drzave I to je to a ti Srbijo cekaj

(petak, 04. mar 2016, 21:54)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Ko nas voli ?
Ko nas ne voli već znamo ...

(petak, 04. mar 2016, 21:19)
anonymous [neregistrovani]

@Karte.

I opet EU "dezurni"krivac Srbima. Da li vi euro skeptici upste nekada imate bar malo razumevanja i milosti.

(petak, 04. mar 2016, 19:48)
anonymous [neregistrovani]

Karte

se sve jasnije otkrivaju. Nije važno da li će gasovod ikada biti izgrađen ni da li će kroz njega ikada proći bilo kakav (i čiji) gas. EU jasno pokazuje da ne dozvoljava da Srbija bude energetski nezavisna od diktature EU centrale. Uz to, daju nam do znanja da ni 2020. godine sigurno nećemo biti članica EU.

(petak, 04. mar 2016, 19:36)
anonymous [neregistrovani]

@odlicno

Sta je tu odlicno?????? Sto gasovod ide preko Albanije a ne preko Srbije???????Sto je Srbija opet izigrana i zaobidjena za gasovod?????Hvala "EU" sto brine za Srbiju???

(petak, 04. mar 2016, 19:02)
slavko [neregistrovani]

Odlično!

Gasovod če iči preko Gruzije, Turske, Grčke, Albanije za Italiju a možda i dalje. Rusi se tu ništa ne pitaju jer gasovod neče iči preko njihove teritorije. A za one koji ne znaju koliko je 10 milijardi kubnih metara - to je puno, puno gasa. Kada se uz to dodaju i gasni terminali osim Nemačke uskoro niko u Europi neče kupovati ruski gas. Putin to zna pa žuri prema Kini ali onda če Kina da određuje ceno. Dobro za Kinu i Europu!

(petak, 04. mar 2016, 18:46)
anonymous [neregistrovani]

cuh

Naravno da od tog gasovoda nema nista.pa sta ste mislili gospodo u briselu,izminirali ste svaki ruski projekt a sada ocekujete da vam rusija odobri taj gasovod koji nemoze dovoljno da opsluzi ni par picerija u italiji.pisite propalo.

(petak, 04. mar 2016, 18:17)
anonymous [neregistrovani]

Odugovlačenje

Dok oni odugovlače sa projektima koji nemaju vezu s vezom... Rusi grade gasovod ka Kini. Cenim da Evropa ne da neće imati snabdevanje gasa sa više izvora nego lako može da joj se desi da izgubi i taj jedan koji ima.

Nije mi samo jasno dokle planiraju da idu sa ovim licemerjem i kako planiraju da objasne ove katastrofalne greške u planiranju koje prave onog dana kad se ispostavi da je običan čovek koji zna da gleda mapu sveta - bio u pravu.

(petak, 04. mar 2016, 18:14)
anonymous [neregistrovani]

Prijatelji (i najveći prijatelji)

EU ne želi energetski stabilnu Srbiju. I svim silama će se truditi da "kazni" Srbiju zbog odnosa sa Rusijom i da u bilo kojoj verziji gasne transferzale zaobiđu našu zemlju.
Toliko o prijateljima i ostalima.

(petak, 04. mar 2016, 17:53)
Zika [neregistrovani]

Namerno nas zaobilaze

Eto to je EU u koju zelimo. Srbiju sputavaju u svakom pogledu. Nama tamo nije mesto!