Tabaković: Promenljivi kurs, bez velikih dnevnih oscilacija

Za jedan evro danas će biti potrebno 123 dinara i 50 para, što je za 11 para više nego u petak. To je za dva dinara više nego početkom godine, što znači da je domaća valuta od početka godine oslabila 1,5 odsto, a za poslednjih godinu dana 2,6 odsto. Delegacija MMF-a koja je prošle nedelje okončala četvrtu kontrolu aranžmana sa Srbijom predložila je Narodnoj banci da radi postizanja planirane inflacije dozvoli veće dnevne promene kursa. NBS će i dalje da vodi politiku promenjivog kursa, bez velikih dnevnih oscilacija, kaže za RTS guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da će institucija na čijem je ona čelu nastaviti da održava stabilnost na deviznom tržištu.

Dinar slabi, inflacija je manje od planirane, a MMF predlaže veće dnevne promene kursa.

"Pitam sa kojim ciljem i zbog čijeg interesa i sa kojim rezultatom. Greška da treba zbog dugoročne stabilnosti dozvoliti veće dnevne oscilacije koje su mnoge zemlje koje imaju visoku evroizovanu ekonomiju posegle za tim teorijskim konceptom čistog targetiranja inflacije, sa bukvalnim neintervenisanjem na deviznom tržištu, je prošlost i greška koja je plaćena trošenjem deviznih rezervi i bukvalno otvorenošću za šokove", rekla je Tabaković.

Na konstataciju da je dosta novca NBS potrošila na odbranu dinara od početka godine (390 miliona evra), guvernerka odgovara da ne robuje teorijskim modelima.

"Ovo je vreme preispitivanja svih teorijskih koncepata gde odgovorni ljudi koji vode države kažu da je teorija jedno, a život drugo... Ocena koju očekujem je bolji standard građana Srbije i pomoć Vladi Srbije da ne radimo kao organizam sa dve leve ruke gde ne postoji koordinisanost fiskalne i monetarne politike. Da vlada prepolovi osnovni fiskalni deficit mora da ima podršku u Narodnoj banci koja ima stabilnost", ističe Tabaković.

Objašnjava da je od početka 2010. do kraja 2012. potrošeno 3, 7 milijardi evra, a dinar je oslabio 19 procenata. U 2013, 2014 i 2015 - dodaje, potrošeno je milijardu i 300 (do 25. februara), a dinar je oslabio jedan procenat godišnje.

"Napuštanje investitora koji ulažu u hartije od vrednosti u čitavom regionu polako se pozicionira prema odlukama američkih Federalnih rezervi i izlaze sa ovog tržišta kupujući devize i to stvara pritisak na kurs", kaže guvernerka.

Naglašava da će Narodna banka, "ne povodeći se za savetima onih koji ne žive ovde, ali slušajući i razmatrajući sve njihove predloge", raditi tako da se stabilnost na deviznom tržištu i dalje održava uz najmanje troškove i najbolje rezultate.

Ističe da izbori neće uticati na kurs i da građani treba da imaju poverenje, jer je NBS ostvarila kredibilitet.

"Imali smo već jedne izbore i NBS je i tu godinu završila sa jedan odsto slabljenja valute, što pokazuje da možemo u turbulentnim vremenima da reagujemo tako da građani mogu da budu sigurni da će pad i slabljenje valute biti mnogo manje u odnosu na druge ekonomije", rekla je Tabaković.

Govoreći o razgovorima sa MMF-om, navela je da nije bilo reči o poskupljenju struje i da će se o tome razgovarati kada se MMF vrati u Srbiju.

"Mi svoju projekciju baziramo da će rast BDP iduće godine biti 1,8, MMF kaže da će biti 1,75, mi projektujemo da će biti poskupljenje struje, ali nije je bilo u 2013. uopšte, u 2014. je bilo samo sedam odsto, iako se pričalo da će biti dvostruko više, tako da ostavimo Vladi da ona o tome odluči u skladu sa cenom struje u okruženju, potrebama i mogućnostima ove države", kaže guvernerka.

Dodaje da smanjenje neravnoteža u tekućem bilansu i fiskalnoj konsolidaciji omogućuje NBS da postigne rezultat koji je zavidan u odnosu na zatečeno stanje i potrebu države da se zadužuje.

"Vidim da je vlada značajno smanjila ukupne troškove, a povećala prihode. Mene to raduje i mi ćemo podržati takvu politiku", kaže guvernerka.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 29. feb 2016, 15:15)
anonymous [neregistrovani]

Благо нама

Ако евро скочи за неки проценат, да ли ће и плате и пензије скочити за толико? Наравно да неће. Али ће живот осиромашеног народа постати још скупљи. Евро скаче, цене скачу, плате и пензије нам смањују, а инфлација 1%. Интересантно- да ли сви мисле да је народ без грама мозга.

(ponedeljak, 29. feb 2016, 13:26)
Pera [neregistrovani]

Za Seneku

Mi izgleda ne živimo u istoj zemlji. A jel ste vi sigurni da živite u Srbiji. Ili ste se možda malo više uživeli u svoj pseudonim?

(ponedeljak, 29. feb 2016, 12:12)
Seneka [neregistrovani]

Odgovor za kurs

Tacno je - osnovni cilj je stabilnost cena. I to postignuta i odrzana. Znate to sigurno - da je u evroizovanoj ekonomiji efekat promene deviznog kursa je prilicno snazan. Zbog toga se sprecavaju njegove prekomerne kratkorocne oscilacije, ali bez uticaja na trend kursa. Cuvajuci kurs, cuvaju se cene. Cuvajuci kurs, cuva se finansijska stabilnost. I to je tako u svim evroizovanim ekonomijama. Nije to nikakva teorija. Nije to filozofija. To je zivot. Spoljnogtrovinski deficit jeste konstantno prisutan ali i konstantno pada. Cak rapidno. Sa 22% 2008 na 4,8% 2015, prosle godine za petinu nizi. I uspostavljena je tendencija pada. I popravljeni odnosi razmene. I deficit tekuceg racuna platnog bilansa u potpunosti pokriven u 2015. sa stranim direktnim investicijama. Eto toliko. Prijatan Vam dan.

(ponedeljak, 29. feb 2016, 12:04)
Dragan Stanković - Stane [neregistrovani]

Inflacija i kurs dinara

Kurs dinara i inflacija jesu u direktnoj vezi. Posledice bilo koje poliitike ove dve kategorije su vrlo složene i stvar visoke profesionalnosti. Šta je sa uvozom i izvozom i njihovim odnosom?
Stabilan dinar prema stranim valutama znači ohrabrivanje uvoz, a negativan pritisak na izvoz! Pojeftinjenje strane valute znači stimulisanje izvoza, a destimulisanje uvoza. Šta je starije: kokoška ili jaje?
Zakonska odredba da je N Banka odgovorna za inflaciju i kurs dinara je posledica ranijih vremena i privrednih sistema, sa gledišta ekonomije nije opravdana, Inflacija nije posledica toliko politike NB, koliko stanja celokupne privrede. Slabosti privrede, problemi za izvoz zbog toga, povećanje uvoza, su posledice koje se prepliću. Pustimo i teoriju i praksu, kod nas će ukupna situacija sa vrednošću dinara da se popravlja direktno kao posledica stanja odnosno zdravlja privrede. To je osnovni postulat. Zakon može da bude ovaj ili onaj, ali zakonitosti ne poštuju uvek zakone.
Jutrošnja izjava Guvernerke NB je stručno svakako korektna, ali previše obojena poltičkim bojama. Meni lično to najviše smeta od svega, kao i pesničko vrednovanje rada aparata NB, za koji Guvernerka lično odgovara.

(ponedeljak, 29. feb 2016, 10:45)
Дејан [neregistrovani]

курс

Чињенице су следеће, када сам ја 2008 почео да радим, евро је вредео 78 динара. Сада вреди 123. Колико су сходно томе порасле наше рате за кредите које отплаћујемо, за време док су плате остале на истом нивоу, то само ми знамо, и изгледа нико више у држави.

(ponedeljak, 29. feb 2016, 10:41)
Sonja [neregistrovani]

čvrsta ruka

Relevanto je imati stabilan kurs bez velikih oscilacija jer se to pozitivno odrazava na privlacenje stranih investitora tako da je opravdana cvrsta monetarna politika koju vodi guvernerka.

(ponedeljak, 29. feb 2016, 10:35)
Mika A [neregistrovani]

Rezultati

Ovih dana sam pratila vesti pazljivo. Cifre su me naterale da razmislim. Ako uporedimo npr. period pre avgusta 2012 i nakon, cifre i zakljuchci ohrabruju. I to vrlo. Inflacija niska i stabilba (a bila 13%), kurs relativno stabilan, kamatne stope na dinarske kredite iste kao nekada na devizne i nikad nize. Sklona sam da verujem da je sve to zasluga gospodje Tabakovic, jer cifre su uvek najbolji semafor, nema tu prostora za izvodjenje pogresnih zakljucaka. Naravnk, u koordinaciji sa merama ostalih politika. Odlicni rezultati.

(ponedeljak, 29. feb 2016, 10:34)
anonymous [neregistrovani]

Da se ne zavaravamo

Kurs Dnara je vestacki i uopste nije realan ako se uporede cene i vrednost Dinara, jedan EUR realno vredi 150 Dinara. Kurs u Srbiji nikada nije bio realan!!

(ponedeljak, 29. feb 2016, 10:24)
Borhes [neregistrovani]

Monetarna politika

Monetarna politika koja se vodi za vreme mandata gospodje Tabakovic je prava mera i vrlo odgovorna. Ko se razume - mora da prizna.

(ponedeljak, 29. feb 2016, 10:02)
anonymous [neregistrovani]

@ Seneka

Dragi Seneka, cega je merilo stabilnost kursa? Koliko ja znam posao Narodne Banke ja da odrzava stabilnost cena a ne stabilnost kursa. Fiksna kurs u zemlji sa konstantnim spoljnotrgovinskim deficitom je dugorocno neodrziv.