Privrednici podeljeni zbog zakona o privrednim komorama

Novi Zakon o privrednim komorama svrstao je Savet stranih investitora i Američku privrednu komoru na jednu, a Nemačke i Austrijske privrednike na drugu stranu. O Zakonu poslanici se izjašnjavaju u utorak.

Savet stranih investitora i Američka privredna komora tvrde: priprema zakona bila je netransparentna, a obaveza plaćanja članarine je novi teret privrednicima. Posledica će, osim gušenja tržšta, kako upozoravaju, biti i nazadovanje Srbije na listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

"Zakonsku obavezu plaćanja članarine privrednici vide kao uvođenje parafiskalnog nameta, a nepredvidivost je tim veća što metod određivanja članarine nije određen. Savet i komora podržavaju reformu komorskog sistema, ali smatraju da je uvođenje obavezne članarine kroz zakon suprotno principu dobrovoljnosti u poslovanju", navode Američka privredna komora i Savet stranih investitora.

Za nemačke i austrijske privrednike - obavezno učlanjenje u Privrednu komoru, pa i članarina, nisu ništa novo, niti loše. Tako se, kažu za Tanjug, povećavaju i efikasnost u poslovanju i reprezentativnost, jer su svi pod istim krovom.

"Za nemačke i austrijske kompanije koje posluju u Srbiji, takav zakon bi omogućio da zastupaju svoje interese na način na koji to rade i njihove matične kompanije u svojim zemljama. Uvereni smo da će to popraviti poslovni ambijent u Srbiji i učiniti je privlačnijom za strane investicije", smatra Martin Knap, šef Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Glasanje o ovom predlogu Zakona zakazano je za utorak.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво