Šta je najvažnije za pokretanje biznisa

Krediti jesu jedan od načina da se započne i održi biznis u Srbiji, ali nije jedini i nije presudan. U Srbiji se sve više razvija takozvana startap zajednica, a za takav biznis ključni su ideja i istrajnost. I njima, kao i drugim malim i srednjim preduzećima, najvažniji je stabilan poslovni ambijent.

Potreban vam je cimer, stan, želite da aplicirate za stipendiju. Te informacije moći ćete da pronađete na sajtu i aplikaciji koju su pokrenuli apsloventi Elektrotehničkog fakulteta. Iako još nisu završili osnovne studije, žele da se oprobaju u privatnim vodama.

"Očekujmeo da do maja pokrijemo većinu BU, možda da do tada ostavrujemo neku dobit, to je neki cilj. Mi verujemo. imamo potvrde i sa strane. od ljudi koji su digli startape. oni nas i savetuju tako je to u startap zajednici", kaže Petar Donić iz "Izistudenta"

Startit zajednica u Srbiji postoji već pet godina. Kroz njihove programe savetovanja prošlo je gotovo petnaest hiljada ljudi.

"Više od 40 firmi je osnovno preko naših programa a one su rejzovale preko milion dolara", kaže Marija Gavrilov iz Startit zajednice.

Znanje i početni kapital potrebni su da biste pokrenuli privatni posao. Svaki početak nosi rizik. U startap-u je mnogo veći. Statistika kaže da četvrtina svih startapova ne doživi drugu li treću godinu poslovanja.

"Kapital postoji, fondovi koji investiraju takođe, postoji fluktuacija kapitala. Međutim upravo to okruženje nije ohrabrujuće ka ljudima koje žele da započnu svoj biznis", kaže Gavrilova.

Resorno ministarstvo saglasno. Poslovni ambijent za pokretanje privatnog posla u Srbiji je težak. Kako bismo pojednostavili poslovanje i uhvatili korak sa svetskim tržištima, doneta je Strategija za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća za narednih pet godina.

"Mi tek treba da se povežemo sa našim izvoznim tržištima, jer mogućnost domaćeg tržišta u smislu potražnje za uslugama ograničena je. Ne možete vi napraviti pet pekara ili tri kozmetičke radnje u jednoj ulici mnogo je značajnije napraviti startapove koji su okrenuti ka izvozu", kaže Dušan Korunoski iz Ministrastva privrede.

Za plasiranje proizvoda u inostranstvo, pre svega, moraju se znati potrebe tržišta.

"Možemo da ponudimo obuke pre svega preduzetništva, konsaltinzi za izradu biznis planova, kako se aplicira za kredit razne vrste obuka to je značajno za mlade jer nemaju iskustva. Da ne bi oni skupo plaćali tu školu nekoliko sledećih godina, možda ako posrnu da li imaju pravo na drugu šansu. Mislim da je ta vrsta guranja mladih preduzetnika dragovcenija od nekog novca koji im država može dati", smatra Krunoski.

Na veb stranicama Ministarstva privrede i Nacionalne agencije za regionani razvoj, možete saznati koje su sve mogućnosti, ali i dobiti besplatnu pomoć lokalnih regionalnih agencija.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара