Читај ми!

Zakup zemljišta podelio male i velike poljoprivrednike

Javna rasprava o predlogu izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu je završena, ali se nastavila među zemljoradnicima. Zbog nedovoljne iskorišćenosti poljoprivrednog zemljišta, u resornom ministarstvu predlažu da se velikim investitorima ponudi trećina zemljišta u zakup do 30 godina. Mali poljoprivrednici na to ne gledaju blagonaklono. Plaše se da će tako postati nadničari koji će raditi za velike proizvođače.

Prema do sada potpisanim sporazumima sa Evropskom unijom, stranci će moći da kupuju zemlju u Srbiji od septembra 2017. godine. Samo u Vojvodini, ukoliko se usvoji zakon, na raspolaganju će im biti trećina neobrađenog državnog zemljišta.

Poljoprivrednik iz Crepaje Miroslav Grubanov kaže da dok Srbija ne uđe u Evropsku uniju, srpsku zemlju treba da obrađuje srpski poljoprivrednik. Ne treba, smatra, da se stalno izlazi u susret drugima koji već imaju dovoljno da bi opstali.

"Moj predlog je da to prodaju malim poljoprivrednim proizvođačima koji imaju manje od 20 hektara – da im prodaju na 20 godina kredita", kaže Grubanov.

Racionalnije ali i ekonomičnije upravljanje državnim zemljištem, prioritet je Ministarstva poljoprivrede. Poručuju da poljoprivrednici neće biti na gubitku.

Njima će biti ponuđeno da kupe maksimalno 20 hektara na otplatu od pet godina. Onima koji to ne budu mogli, savetuju da se udruže.

"Želimo da pomognemo upravo malim poljoprivrednicima, smatramo da bismo kroz njihovo udruživanje, odnosno kooperaciju sa velikim investitorima, postigli i efekat da oni lakše obnavljaju svoju proizvodnju i lakše je uvećavaju, i pre svega da imaju siguran plasman za svoje proizvode", kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Na predložene izmene zakona reaguju i stručnjaci. Smatraju da su parcijalne, jer se odnose samo na državno zemljište i samo na pravna lica.

"Ne ide u susret izmena zakona koje treba da prilagodimo zbog predstojeće primene sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, budući da od 1. septembra 2017. godine moramo da omogućimo ravnopravno učešće inostranih kupaca bilo fizičkih bilo pravnih, kao i domaćih kupaca u kupovini svih nepokretnosti, pa prema tome i poljoprivrednog zemljišta", rekao je profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Srbiji je ukupno 49 odsto neizdatog zemljišta. Tačnije, 240.000 hektara se ili ne obrađuje ili je uzurpirano, što državi nanosi milionsku štetu. Samo u sudskim sporovima se po tom osnovu potražuje 22 miliona evra.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво