Читај ми!

Rusija uključuje kafu u socijalnu potrošačku korpu

Ministarstvo industrije i trgovine Rusije podržalo je ideju da se kafa stavi na spisak socijalno važnih proizvoda čiju maloprodajnu cenu reguliše država.

Predstavnici udruženja "Rosčajkofje" ranije su Državnoj dumi podneli na razmatranje predlog zakona koji predviđa sniženje poreza na dodatu vrednost na kafu sa 18 na 10 odsto.

"Smatramo da bi bilo logično da se kafa uključi na listu proizvoda socijalne potrošačke korpe. Međutim, zvanično Ministarstvo industrije i trgovine nije dobilo takve predloge. U slučaju povećanja cena ove robe, stavljanje na tu listu omogućilo bi vladi da odredi cenu", rekao je listu Izvestija zamenik ministra industrije i trgovine Viktor Jevtuhov, prenosi Tanjug.

Na ovoj listi nalaze se 24 proizvoda koje je utvrdila vlada, među kojima je crni čaj, ali ne i kafa.

Vlada ima pravo da odredi granice maloprodajnih cena tih proizvoda, ako bi se desilo da oni u nekom regionu u roku od 30 dana poskupe više od 30 odsto. 

Zamrzavanje cena može da traje najduže 90 dana. Ipak, vlast još nijednom nije koristila mogućnost da uvede gornju granicu za socijalno važne proizvode, navodi Izvestija

Na listi socijalno važnih proizvoda su meso i mesni proizvodi (bez delikatesa), mleko, jaja, biljna mast, šećer, so, hleb i pekarski proizvodi, žitarice, brašno, testenine, više vrsta ribe, povrće, prozvodi za dečju i dijetetsku ishranu.

Kako je ranije rekao direktor asocijacije "Rosčajkofje" Ramaz Čanturija tržište čaja i kafe još ne može da se oporavi od decembarskog skoka deviza.

Početkom 2015. godine rast cena kafe na tržištu fjučersa bio je rekordan za poslednjih 10 godina.

Cene kafe "arabika" u zrnu za isporuku u martu za jedan dan su na berzi porasle 9,1 odsto, na 1,52 dolara za funtu (0,454 kilograma). Na godišnjem nivou rast je bio 38 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво