Читај ми!

Pitić: Dogovor u Briselu menja grčki način života

Grčka se nalazi u situaciji koja je i posle referenduma neizvesna. Ukoliko parlament prihvati dogovor iz Brisela, to će značiti i drastičnu promenu u načinu života većine Grka, kaže za RTS profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Goran Pitić.

Goran Pitić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je dobra vest da je došlo do nekog početnog dogovora između EU i Grčke i dodao da se najzaduženija zemlja opet nalazi u jednoj neizvesnoj poziciji.

Pitić napominje da je ispuštena šansa da i kreditori učine korak napred i dodaje kako je stvorena određena polarizacija kako u Grčkoj tako i EU.

Na pitanje ima li prostora da se paket mera predloženih u Briselu odbaci, Pitić odgovara da se to u Grčkoj nikad ne zna, jer se svakog minuta događaju neočekivani obrti.

Ističe da je jedan od mogućih scenarija taj da Cipras potraži rešenje u opozioconim partijama koje su za EU i dodaje kako bi taj plan bio pogrešan u samom startu.

Cipras ima oponente, kaže Pitić, i napominje da se lider Sirize nalazi u situaciji ili da reformiše svoj kabinet ili njegova budućnost nije svetla na mestu premijera.

"Ovo može da se usvoji danas, ali šta ćemo sa implementacijom? Šta će se desiti u danu posle kada to treba da se primeni", pita se profesor FEFE.

Podseća da je otvoreno pitanje kredibiliteta i sposobnosti da se izvedu reforme.

Pitić smatra da ukoliko Grčka prihvati dogovor iz Brisela, to će značiti veliku promenu mentalnog statusa i načina na koji se do sada živelo u Grčkoj.

Ukazuje kako Grke, koji sebe smatraju kolevkom demokratije, naročito boli insistiranje na prodaji imovine čime bi se zaradilo 50 milijardi evra.

Kako su cene nekretnina drastično pale, ovaj narod se oseća poraženim, kaže Pitić.

Govoreći o odnosu Nemačke i Francuske prema Grčkoj, on misli da će pitanje restrukturiranja duga uskoro doći na sto pred moćne evropske zemlje.

"Francuska je čvrsto podržala opstanak Grčke u evrozone, i to možda otvara novo poglavlje u odnosima Nemčke i Francuske po pitanju opstanka Grčke u evrozoni", misli Pitić.

Zaključuje da je Grčka u nezavidnoj poziciji i da teški dani tek predstoje, pa zato ne isključuje mogućnost i novih političkih previranja u ovoj prezaduženoj zemlji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво