Vlada razmatra izmene zakona o privatizaciji

Ove nedelje Vlada će razmotriti Predlog izmena Zakona o privatizaciji a najkasnije u ponedeljak on će biti u skupštini, najavio je državni sekretar Ministarstva privrede posle sednice Socijalno - ekonomskog saveta, na kojoj je sindikatima i poslodavcima predstavljen plan okončanja privatizacije.

Ministarstvo privrede uputiće Vladi Srbije predlog odluke da se za 17 preduzeća u restrukturiranju omogući zaštita od naplate potraživanja odnosno prinudne naplate do godinu dana, izjavio je državni sekretar tog ministarstva Dragan Stevanović, prenosi Tanjug.

Dragan Stevanović je poručio da se neće odustati od toga da se proces prodaje društvenog kapitala u svim preduzećima u kojima je to moguće, završi u predviđenom roku.

Stevanović je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta novinarima u Vladi Srbije rekao da će se narednih dana ući u izmene Zakona o privatizaciji i da će shodno tim izmenama, biti napravljen i predlog odluke sa spiskom tih 17 firmi koje zapošljavaju 21.500 ljudi.

Dragan Stevanović je rekao da je pomenuti spisak sada u formi predloga, dok ga vlada ne usvoji, a da se ministarstvo rukovodilo sa pet kriterijuma kada je odlučivalo koja će preduzeća biti na spisku.

"To je sada u formi predloga, sačekaćemo do kraja nedelje sednicu vlade na kojoj će se usvojiti zakon, a posle ćemo ući u skupštinsku proceduru i iz tog zakona proisteći će spisak sa 17 firmi", rekao je Stevanović.

Dodao je da postoje realne šanse da u naredna dva do tri meseca, neka od njih koja su na tom spisku i budu privatizovana.

Stevanović je rekao da će Ministarstvo privrede učiniti sve i da za 28 preduzeća u restrukturiranju do kraja ovog meseca budu objavljen javni poziv za privatizaciju.

Dragan Stevanović je dodao da je reč o preduzećima za koji postoji administrativni i svaki drugi potencijal da poziv za njihovu prodaju bude objavljen.

"Mi ćemo u zakonu pokušati da zaštitimo ta preduzeća do 31. oktobra, odnosno da im omogućimo da ne idu u prinudnu naplatu, sve do okončanja trećeg poziva za njihovu prodaju", rekao je Stevanović.

Kako je rekao, ako se proces prodaje okonča do tog roka i za njih nađu potencijalni investitori, to će biti dobro, i ta preduzeća će dobiti nove vlasnike.

"Ukoliko se to ne desi, ona će, po svemu sudeći morati da idu u stečaj zbog njihovih finansijskih bilansa i stanja u kome se nalaze", poručio je Stevanović.

Dragan Stevanović je naglasio da ideja nije da se proces privatizacije odlaže, i da je ono na šta se vlada obavezala Zakonom o privatizaciji da se prodaja društvenog kapitala okonča do 31. decembra i da se od toga neće odustati.

Na pitanje novinara koliko radnika je do sada uzelo otpremnine i za koliko preduzeća je pokrenuta privatizacija, on je kazao da je Agencija za privatizaciju objavila poziv za njih 12, a u toku je postupak prodaje za četiti preduzeća.

Za preduzeće "Aleksa Šantić" i Železaru Smederevo okončan je proces privatizacije, a u toku je proces privatizacije FAP-a iz Priboja, kao i Krušik plastike gde se očekuje objava drugog poziva jer je prvi bio neuspešan.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da članovi SES-a na današnjoj sednici nisu "prošli" ceo dnevni red i da je nastavak sednice zakazan za četvrtak u 10 sati.

Kako je rekao, na današnjoj sednici bilo je reči i o upisu u srednje škole i da su se članovi SES-a složili u tome da je potrebno raditi na reformi srednjoškolskog obrazovanja kako bi on bio efikasan i kako bi odgovorio na potrebe privrede i tržista rada.

Atanacković je ukazao da je važno jačanje privrednog ambijenta i da će se ako budu postojale bolje privredne mogućnosti povećati i zapošljavanje.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izrazio je bojazan da bi odlaskom nekih preduzeća u stečaj moglo da dođe do povećanja broja nezaposlenih.

"U Srbiji nema poverenja u stečaj jer on nekad ne znači bolje rešenje, već je jedno beskonačno trajanje, a likvidacija je najgore rešenje", rekao je Orbović.

Ljubisav Orbović je ukazao na primer "Robnih kuća Beograd", čiji su radnici danas protestovali, a koje je kako je rekao, 13 godina u stečaju pa je, dodao je teško verovati da bi iz sadašnjeg stanja to preduzeće moglo da bude privatizovano.

Orbović je pozitivnim ocenio predlog ministarstva privrede da se za 17 preduzeća koja zapošljavaju 21.500 radnika omogući zaštita za period do godinu dana.

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара