Читај ми!

MMF produžio aranžman s Ukrajinom

MMF je odobrio četvorogodišnje produženje aranžmana sa Ukrajinom vrednog 17,5 milijardi dolara, čiji cilj je da se zemlja izvuče sa ivice ekonomske provalije.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard navela je u saopštenju da će novim aranžmanom biti podržana ekonomska stabilizacija i reforme širokog spektra u Ukrajini, prenosi Beta.

Ministarka finansija Ukrajine Natalija Jaresko rekla je ranije danas da vlada u Kijevu očekuje da u narednim danima dobije pet milijardi dolara od MMF-a.

Kredit Ukrajini je produžen pod uslovom da vlada primeni duboke strukturalne reforme i smanji potrošnju.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko juče je potpisao mere za drastično smanjenje potrošnje i odobrio je promene poreskog sistema.

"Ovim je u potpunosti ispunjena ukrajinska strana sporazuma... sa MMF-om", rekao je Porošenko na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa švedskim premijerom Stefanom Levenom.

Lagardova je pozdravila "snažnu posvećenost Ukrajine reformama". "Održali su fiskalnu disciplinu u veoma teškim uslovima, dozvolili su prilagođavanje kursa, i povećali maloprodajnu cenu gasa", navela je Lagard.

Dodala je da će biti preduzete mere za zaštitu najsiromašnijih. Cene usluga porasle su prethodnih nedelja za sve, a inflacija je uticala na pad vrednosti plata.

Vladin budžet za 2015. zasnovan je na onome što mnogi analitičari veruju da je optimistična prognoza o padu ekonomije od 5,5 odsto.

Ukrajinska ekonomija, već prilično ugrožena ogromnom birokratijom i korupcijom, prethodne godine je dodatno bila opterećena ratom na istoku zemlje protiv proruskih separatista.

Jareskova je u prošlomesečnom intervjuu za agenciju AP procenila da je konflikt u Ukrajini potrošio 20 odsto ukrajinske ekonomije.  Porošenko je naveo da će pozitivna odluka MMF-a otvoriti put većoj podršci, uključujući i Svetsku banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj.

SAD su obećale Ukrajini kredit od dve milijarde dolara, a EU od 1,8 milijardi evra. Švedska se obavezala da će dati 175 miliona evra u beskamatnim kreditima u narednih sedam godina, rekao je Porošenko na konferenciji za novinare sa Levenom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво