Читај ми!

Reforma "Srbijagasa" počinje na proleće

Za mesec i po dana slede mere za restrukturiranje javnih preduzeća "Srbijagasa" i "Puteva Srbije", rekao je za RTS ministar privrede Željko Sertić. Ukoliko "Esmark" plati deo koji je u konkursu raspisan i potpiše ugovor o tajnosti, u subotu će biti poznat tačan broj kompanija koje su zainteresovane, kada bude zasedala prva komisija, rekao je Sertić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar privrede Željko Sertić rekao je da je Vlada Srbije u decembru donela akcione planove za reformu EPS-a i Železnica i tokom narednih mesec i po do dva će doneti za "Srbijagas" i za "Puteve Srbije", što su prvi ozbiljni potezi koji su, kako kaže, urađeni na planu reformi javnih preduzeća.

"Po planu za EPS smanjen je broj direktora, organizacione jedinice su potpuno drugačije napravljene i cilj je da 2016. godine dobijemo dobro akcionarsko društvo sa tri matična preduzeća", rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, ista slika će biti i za Železnice, tako da se u ovoj godini može očekivati puno posla.

"Ono što paralelno radimo sa velikim brojem javnih komunalnih preduzeća, preko 700, odnosno 30 na republičkom nivou i skoro 680 na lokalnom nivou, prvi put smo ozbiljno razmatrali njihove planove poslovanja i već za 2015. godinu napravili uštedu od 300 miliona evra", rekao je Sertić.

Kako kaže, u reformama je i kod nas i u svetu prisutan otpor, ali odlučnost i spremnost, planovi i ciljevi, način kako se objašnjava zaposlenima, pre svega rukovodstvu a i svima ostalima – dovoljan je pokazatelj.

"Kroz različite procese primenićemo mere da oni koji treba da rade i koji ostvaruju efektivan rad u ukupnom poslovanju preduzeća – treba da budu i nagrađeni za taj posao", rekao je Sertić.

Oni koji ne rade i nemaju sposobnosti i znanje moraće da potraže posao na nekom drugom mestu, istakao je Sertić.

Govoreći o Železari, ministar privrede je rekao da ukoliko "Esmark" plati onaj deo koji je u konkursu raspisan i potpiše ugovor o tajnosti, u subotu, kada bude zasedala prva komisija, biće poznat tačan broj kompanija.

"Ono što je dobro: što bude veći broj kompanija biće dobra konkurencija i što ćemo moći na pravi način da razgovaramo sa kompanijama u ovoj oblasti u narednom periodu na koji način da se Železara najbolje vodi", rekao je Sertić.   

Govoreći o preduzećima u restrukturiranju i rokovima, Sertić kaže da su do 31. januara obezbedili akcione planove za 188 miliona, pokrenuli procese socijalnih programa, do kraja februara predati su zahtevi za 76 preduzeća koja nemaju zaposlene za pokretanje stečajnog postupka.

"Po zakonu nam je obaveza da društveni kapital rešimo do kraja godine i u skladu sa tim trudićemo se da pratimo tempo. Međutim, imamo veliki broj drugih pravnih okolnosti koje se moraju ispuniti – restitucija, imovinski problemi, koliko su različite kompanije u prethodnom periodu uspele da svoje objekte i imovinu upišu u katastar – jer na osnovu toga dobijamo papire za raspisivanje konkursa", rekao je Sertić.

Govoreći o kapitalnim projektima, Sertić je rekao da bi voleo da ministarstvo ima veći budžet u tom delu i da može dati veći doprinos kroz investicione projekte i obezbeđenje bolje poslovne infrastrukture za gradove i opštine. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво