Zarada preko interneta, mit ili realnost

Da zaradite tri prosečne plate a da ne morate da izlazite iz stana – deluje kao san. To je moguće ako uspešno poslujete na internetu, tvrdi Zoran Torbica, internet ekspert. Zarade bi možda i bile veće da onlajn biznismene ne koče brojni propisi.

"Dobra ideja na internetu može i više da zaradi", tako tvrdi čovek koji onlajn posluje godinama. Ako svaka roba ima svog kupca, na internetu ih ima i više.

"Ja ne znam kako ne zaraditi 1.000 evra preko interneta. Šta god da radite, da prodajete čačkalice, ovde u Srbiji imate potencijalnih osam miliona kupaca, a na svetu četiri milijarde", kaže Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta.

Taj stav je optimističan, ali ne i nerelan, smatraju na najvećem internet portalu za onlajn trgovinu.

"Koliko ste dobar trgovac toliko ćete i zaraditi, ali nemojte se nadati da će to biti u startu 1.000 evra", kaže Olga Mirković Maksimović sa portala Limundo.

Šta su problemi u praksi? Novi propisi nisu u skladu sa starim. Pa tako, iako nije logično da kada radite onlajn, morate da istaknete radno vreme ili ćete platiti kaznu, i to se dešava. Najveći problem je, ipak, plaćanje i za kupce i za trgovce.

"Kod nas je to teško raditi. Za mikropreduzeća ne postoje platni servisi koji su jednostavni za implementaciju, kao što je Pejpal", kaže Zoran Torbica.

Takođe, problem je i nedostatak komunikacije sa državom.

"Kada neko želi da posluje elektronski, očekuje i da većinu poslova sa državom može da obavi elektronski, a ne da čeka satima", kaže Olga Mirković Maksimović.

Za tri godine utrostručio se broj onih koji trguju na internetu. U resornom ministarstvu prepoznaju da onlajn trgovina može da pomogne privredi. Kažu, u izradi su novi zakoni o elektronskom poslovanju.

"To prvenstveno znači razvoj infrastrukture i razvoj novih servisa koji će građanima omogućiti lakše poslovanje putem interneta i mobilnih telefona. Najjednostavnije, kao što sada pošaljete jednu SMS poruku, tako ćete moći da izvršite plaćanje ili prijem novca", kaže Sava Savić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

I da platimo i da primimo novac preko Pejpala moći ćemo tek od oktobra. Mali korak da se približimo razvijenim ekonomijama. Iako se onlajn poslovanje kod nas razvija dvostruko brže, iza njih smo celu deceniju.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво