Zašto kasne kolektivni ugovori

Svi kolektivni ugovori između poslodavaca i sindikata danas prestaju da važe.Zakon o radu, koji je stupio na snagu pre šest meseci, predvideo je da socijalni partneri u međuvremenu potpišu nove ugovore prilagođne izmenama zakona. To je učinilo tek nekoliko firmi, uglavnom u javnom sektoru.

Više nego što im zakon garantuje, radnici mogu dobiti kolektivnim ugovorima ako se sindikati i poslodavci oko toga saglase - bolju cenu rada, više za topli obrok, regres, razne naknade. U najvećem sindikatu kažu da pregovori ne idu željenim tokom.

"Ponovo ćemo u onim preduzećima, u javnom sektoru tamo gde je država vlasnik dobiti mnogo povoljnije kolektivne ugovore i mnogo brže. Tamo gde jednostavno vrlo teško funkcioniše i privreda i uopšte, tamo ćemo verovatno samo prepisivati Zakon o radu i nešto malo iznad toga ili uopšte nećemo imati kolektivne ugovore", napominje Zoran Mihailović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U Uniji poslodavaca tvrde da sindikati u privatnom sektoru i nisu žurili da pokrenu proceduru oko novih ugovora čekajući da stari što duže važe. Za sada su dobili jedino predlog granskog ugovara za oblast hemije i nemetala.

"Pogledali smo taj ugovor iz hemije i nemetala i smatramo da je korektan. U velikoj meri zavisi šta druga strana traži, tako da nekad ukoliko su ti zahtevi preterani i ne mogu se ispuniti onda džaba pregovaranje", kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

U Asocijaciji malih i srednjih preduzeća priznaju da u firmama koje zastupaju, sindikata gotovo i nema ali ni ekonomskih mogućnosti da se realizuju kolektivni ugovori.

Miroslav Velimirović iz Asocijacija malih i srednjih preduzeća ukazuje da za kolektivne ugovore u ovom trenutku nema mesta kao i da nije realno očekivati da se oni realizuju.

Kolektivne ugovore za sad su dobili EPS i Telekom, ali i FAP kome ubrzo predstoji privatizacija. Sindikatima je prihvatljivo da se odredbe u vezi sa otpremninama ne rešavaju kolektivnim ugovorom već socijalnim programima.

Međutim, oni koji zastupaju zaposlene u javnom sektoru smatraju da bi firme koje profitabilno posluju mogle da imaju otpreminu i veću od 200 evra po godini staža.

"Ovde postoji isto razlika budžetskih i onih koji pune budžet Republike Srbije. U tom smislu Vlada treba da pravi razliku", smatra Ivica Cvetanović iz Konfederacija slobodnih sindikata.

Najbliža potpisivanju kolektivnog ugovorau u ovom trenutku su javna preduzeća Pošta i Aerodrom. Ugovor za zaposlene u prosveti je usaglašen ali se zbog ostalih štrajkačkih zahteva na njegovo potpisivanje čeka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво