Tržišta struje i gasa potpuno otvorena

Domaćinstva i mala preduzeća u Srbiji moći će da izaberu snabdevača strujom i gasom jer su od danas ta tržišta potpuno liberalizovana.

Domaćinstva imaju pravo da se strujom snabdevaju na slobodnom tržištu, ako procene da im je to isplativije, ali ne i obavezu, odnosno moći će i posle 1. januara da ostanu na javnom snabdevanju, javlja Beta.

Promena snabdevača biće besplatna, trajaće najviše 21 dan i ceo postupak sprovodiće novi snabdevač a ne kupac struje.

Direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović rekao je agenciji Beta da ne očekuje veliku konkurenciju za snabdevanje domaćinstava zbog niske cene struje u Srbiji.

"Cena struje na javnom sanabdevanju u Srbiji je 30 odsto niža od cene u regionu. Zato ne očekujem veliki broj konkurenata koji će se truditi da pridobiju domaćinstva kao korisnike", rekao je Obradović.

Direktor EPS-a je rekao da je teško proceniti koliki udeo će EPS zadržati na tržištu jer će dosta toga zavistiti od aktivnosti konkurencije.

"Za razliku od prve dve faze liberalizacije, gde su kompanije bile prinuđene da izađu na tržište i potpišu ugovore o snabdevanju pod komercijalnim uslovima, sada ni jedno domaćinstvo nema obavezu da izađe na tržište", rekao je direktor EPS-a.

Obradović je rekao i da ne očekuje da cena bude jedini argument za pridobijanje kupaca.

"Na otvorenom tržištu nije samo cena presudana faktor, ako konkurenti EPS-a naprave ponudu koju je zanimljiva za kupce, oni mogu da promene snabdevača čak i ako je cena kilovat sata viša", rekao je Obradović i naveo primer Hrvatske gde se na tržište struje uključio Telekom.

Domaćinstvo koje odluči da promeni snabdevača treba da reguliše dug prema EPS Snabdevanju i zatim se obrati novom snabdevaču, a on je dužan da završi administrativnu proceduru.

Od 84 licencirana snabdevača po neregulisanim cenama, aktivna su 44 a samo tri snabdevaju krajnje kupce, pri čemu EPS Snabdevanje pokriva 95 odsto.

Tržište struje za privredu u Srbiji otvoreno je tokom 2013. i 2014. godine.

U Srbiji se trećina ukupne potrošnje struje pokriva na slobodnom, a ostalo na regulisanom tržištu.

Regulisanim, odnosno javnim snabdevanjem, bavi se samo EPS Snabdevanje i to po cenama koje odobrava Agencija za energetiku. 

Prema novom Zakonu o energetici, pravo na javno snabdevanje uz domaćinstva moći će da ostvare i mali kupci, odnosno preduzeća sa do 50 zaposlenih i manje od 10 miliona evra prihoda godišnje i sa potrošnjom do 30.000 kilovat sati godišnje.

Oni koji troše više od toga, od 1. jula 2015, moraće da nađu snabdevača.

U EPS-u broj malih kupaca, koji će tada imati obavezu izlaska na tržište, procenjuju na nešto manje od 30.000 i oni troše osam odsto ukupne potrošnje u Srbiji ili 2,64 milijarde kilova sati.

Pored tržišta struje otvoreno je i tržište gasa, tako da i domaćinstva i imaju pravo da biraju snabdevača, ali i da mogućnost da ostanu na javnom snabdevanju.

Na tržištu gasa u Srbiji trenutno 33 preduzeća imaju status javnih snabdevača.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара