Читај ми!

Reagovanja na obustavu projekta "Južni tok"

Zvaničnik Državne dume smatra da je odustajanje od gradnje gasovoda prinudna ali hrabra odluka Vladimira Putina. Austrijska naftna kompanija OMV iznenađena odlukom ruskih zvaničnika. Privredna komora Srbije ističe da će Srbija ostati bez 300 miliona prihoda godišnje od takse za tranzit gasa.

Predsednik Komiteta Državne dume za prirodne resurse Valerij Jazev navodi da je odustajanje od projekta prinudna odluka doneta zbog stava Evropske unije, javlja Tanjug.

Jazev je Radiju Komersant FM rekao da bi "prema mišljenju svih eksperata EU", "Južni tok" povećao energetsku bezbednost.

"Ali, politički motivi su pretegli – bojazan Evrope da će konačno sesti na rusku iglu", smatra Jazev.

Kako kaže, odustajanje od projekta je "odgovorno i hrabro rešenje" predsednika Vladimira Putina.

Prema njegovoj oceni, "Gasprom" će od uloženih skoro pet milijardi dolara izgubiti tek trećinu, jer je uloženo u geološka istraživanja, kupovinu opreme, koji su ionako potrebni, te neće propasti.

S druge strane, prvi zamenik predsednika Saveta Skupštine Ruske Federacije Aleksandar Porfirijevič Toršin rekao je da je odluka o obustavi projekta "najverovatnije privremena", ističući da za "Južni tok" nikad nije kasno.

Kako kaže, sada je besmisleno počinjati taj projekat imajući u vidu poziciju Bugarske i EU.

Potpredsednica Evropske komisije Kristalina Georgijeva smatra da odustajanje Rusije od projekta potvrđuje neophodnost da Evropska unija diverzifikuje svoje izvore snabdevanja.

U saopštenju potpredsednika EK zaduženog za energetsku uniju Maroša Šefčoviča navodi se da će EK 9. decembra nastaviti razgovore o projektu gasovoda "Južni tok", uprkos saopštenju Rusije da je projekat obustavljen.  

Neimenovani izvor iz EU izjavu Vladimira Putina da Rusija još nije dobila od Bugarske odobrenje za početak izgradnje "Južnog toka", smatra pokušajem Rusije da Bugarsku okrivi za neuspeh projekta od koga, u stvari, odustaje zbog ekonomske neisplativosti.

"Izgradnja 'Južnog toka' košta mnogo. U uslovima kada cene nafte i gasa idu nadole, gradnja tog gasovoda nije ekonomski povoljna. Taj projekat koštao bi 'Gasprom' mnogo novca i sada mu je zgodno da nađe malu Bugarsku i okrivi je za neuspeh projekta", ističe sagovornik Interfaksa iz EU.

Izvor iz EU naglašava da Unija nikada nije rekla da joj se "Južni tok" ne dopada, već da njegova gradnja mora da poštuje Treći energetski paket.

"Isto kao što bi evropska kompanija, ako bi htela da radi u Rusiji, morala da poštuje rusko zakonodavstvo", kaže izvor.

Na pitanje da li će odustajanje od izgradnje "Južnog toka" ugroziti snabdevanje Evrope gasom, sagovornik agencije ističe da EU nema problema sa zalihama gasa.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je rekao da projekat "Južni tok" neće biti sproveden, pošto EU nije želela da podrži izgradnju gasovoda.

Bugarska odbacuje odgovornost

Bugarska je odbacila odgovornost zbog neuspeha projekta izgradnje gasovoda, nakon što je Putin rekao da se Bugarska, odlažući taj projekat, "ne ponaša kao nezavisna država".

"Svima je jasno da 'Južni tok' nije bio samo rusko-bugarski projekat, već projekat Rusije i Evropske unije... Odluke su u potpunosti u rukama Rusije i EU", rekao je novinarima bugarski predsednik Rosen Plevnelijev.

"Mislim da niko u EU neće reći 'ne' projektu "Južnog toka" ako ga Rusija uskladi sa evropskim zakonodavstvom", dodao je Plevnelijev.

Zamenica bugarskog premijera Meglena Kuneva ranije je izjavila da Bugarska čeka zvanični stav Rusije o obustavljanju projekta "Južni tok".

Meglena Kuneva je novinarima u Sofiji rekla da Bugarska želi projekat koji je ekonomski isplativ i usklađen sa propisima EU.

Mađari smatraju da Rusija ima pravo na takvu odluku, prenosi Tanjug.

OMV iznenađen odlukom

Austrijska naftna kompanija OMV, koja je potpisala ugovor o izgradnji gasovoda "Južni tok" kroz Austriju, iznenađena je najavom obustave realizacije tog projekta i ističe da će detaljno analizirati sadašnju situaciju, prenosi Tanjug.

Iz OMV-a poručuju da je projekat "Južni tok" dugoročni plan u korist energetske sigurnosti Evrope.

"Detaljno ćemo analizirati stanje i potom ćemo znati šta dalje", navodi OMV u saopštenju, prenosi agencija APA.

Izjava šefa OMV-a Gerharda Roisa se očekuje tokom današnjeg dana.

Rois i šef "Gasproma" Aleksej Miler su u junu u Beču potpisali sporazum o izgradnji dela "Južnog toka" kroz Austriju. Evropska komisija je tada poručila da su bilateralni sporazumi u vezi sa "Južnim tokom" u mnogim delovima u suprotnosti sa evropskim pravom.

Brisel je poručio da je spreman da prihvati ovaj projekat samo ukoliko bude u saglasnosti sa pravnim aktima Unije.

Sredinom oktobra "Gasprom" je saopštio da se usporeno odvija finansiranje projekta zbog sankcija. "Južnim tokom" gas iz Rusije, preko dna Crnog mora, trebalo je da stigne do Bugarske, Srbije, Mađarske, Austrije i Italije.

Slovenija ostaje van glavnih gasnih tokova

Ministarstvo za infrastrukturu Slovenije saopštilo je da Rusija još nije zvanično obavestila Sloveniju o prekidu aktivnosti na "Južnom toku" i dodalo da takva odluka ruskog partnera neće imati bitne posledice za slovenački deo projekta.

"Koliko nam je poznato ključne odluke, odnosno obaveze za investiciju u vezi sa projektom u delu koji se tiče slovenačke teritorije još nisu bile usvojene, a jednako tako projekat još nije imao saglasnost Evropske komisije, zbog čega smatramo da takva odluka ruskog partnera neće imati bitnih posledica za slovenački deo projekta", saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo podseća da su vlade dve zemlje potpisale i međudržavni sporazum i garancije da eventualno otkazivanje projekta neće pogoditi slovenačke potrošače gasa.

U međuvremenu, slovenačka kompanija "Plinovodi", partnerka ruskog "Gasproma", saopštila je da će nastaviti izgradnju gasovoda "Južni tok" u Sloveniji, jer sa ruske strane još nije došla zvanična informacija o obustavljanju projekta.

"Na korporativnom nivou imamo potpisane veoma čvrste obaveze i od strane 'Gasproma' nemamo nikakvu zvaničnu informaciju o bilo kakvom zaustavljanju posla, tako da ćemo na tom projektu delovati sve dotle dok ne dobijemo drugačiji službeni stav", rekao je pored ostalog direktor "Plinovoda" Marjan Eberlinc.

Slovenački analitičar Klemen Grišelj ocenjuje da bi zaustavljanje izgradnje "Južnog toka" imalo značajne geopolitičke i ekonomske posledice i po Sloveniju.

Kako prenose slovenački mediji, odluka Moskve za Sloveniju znači da neće biti na jednom od najvažnijih gasovodnih puteva, dok energetsku uniju čekaju značajni izazovi.

Grišelj smatra da će dugoročno biti važno što će se određena količina gasa preusmeriti u koridor prema Bliskom istoku, što bi promenilo kako geopolitičku tako i energetsku sliku Jugoistočne Evrope.

Slovenija nakon odluke Rusije ostaje izvan jednog od najvažnijih gasovodnih puteva i postaje zavisna od Turske, koja bi postala važno čvorište gasa.

PKS: Šteta za Srbiju zbog odustajanja

Sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za energetiku Ljubinko Savić kaže da je Srbija ovakvom odlukom ostala bez investicije od oko dve milijarde evra, koja je trebalo da pojača sigurnost i njenog snabdevanja gasom.

Ipak, dodaje Savić, tek treba da se vidi da li je ta odluka konačna, kaže Savić.

"Južni tok nije zavisio od Srbije, mi smo samo tranzitna zemlja", rekao je Savić agenciji Beta.

Savić ističe da će država ostati bez prihoda od takse za tranzit gasa, procenjene na 300 miliona evra godišnje.

Generalni direktor "Srbijagasa" i kopredsedavajući u kompaniji "Južni tok Srbija" Dušan Bajatović rekao je Tanjugu da je potpuno uveren da će taj projekat biti nastavljen i da će biti izgrađen.

Dodao je da očekuje dogovor između EU i Rusije i da po njegovom mišljenju najava obustave izgradnje gasovoda ne znači da su vrata za taj projekat zatvorena, već da je Rusija samo "prebacila loptu" Briselu.

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić ocenjuje da će, ukoliko se "Južni tok" ne bude gradio, posledice za Srbiju biti katastrofalne, a za šta je najveća odgovornost na EU.

Rašković Ivić smatra da je "Južni tok" razvojni projekat i da je "poslednji trenutak da se EU dozove pameti i omogući gradnju strateški važnog gasovoda".

Na obustavu projekta gradnje gasovoda "Južni tok" reagovao je i lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji smatra da ovakva situacije nije momenat za prikupljanje političkih poena.

Jovanović kaže da njegova stranka nije srećna zbog najave obustave gradnje "Južnog tok"i ističe da je sada vreme da se zapitamo koji su nam spoljnopolitički prioriteti i partneri i kako upravljamo svojim resursima i imovinom.

Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić uveren je da će projekat gasovoda "Južni tok" biti nastavljen i da najviši srpski zvaničnici treba da razgovaraju sa Rusijom o tome, prenosi Beta.

Nova stranka je saopštila da je odustajanjem od "Južnog toka" Srbija oštećena i da od nadležnih organa traži da počnu proces preispitivanja Sporazuma potpisanog između Srbije i Rusije.

RS nastavlja pripreme za izgradnju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da veruje da ovo nije konačna odluka Rusije, s obzirom na to da je u projekat "Južni tok" uloženo mnogo novca.

"To nije dobra vest i nije fer ovo što radi Evropska unija. Naravno da razumem šta su strateški interesi i sve ovo je deo političke borbe Zapada i Rusije oko Ukrajine", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Istakao je da se RS zbog novonastale situacije "našla u ogromnom problemu", jer gubi investicije od dve milarde evra.

Prema njegovim rečima, izgradnjom kraka Južnog toka kroz Republiku Srpsku, taj entitet trebalo je da reši pitanje snabdevanja gasom za stanovništvo i privredu i da izgradi dve termoelektrane.

Dodik je izrazio očekivanje da će Rusija promeniti odluku i najavio da će RS nastaviti da se priprema za izgradnju gasovoda. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи