Читај ми!

Vučić: Odustajanje od "Južnog toka" loša vest

Premijer Aleksandar Vučić kaže da najave o obustavljanju izgradnje Južnog toka nisu dobra vest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu. Vučić građanima poručuje da ne treba da brinu i da će gasa biti dovoljno i ove zime i narednih zima.

Predsednik Vlade Srbije najavljuje da će po povratku sa sednice Saveta bezbednosti u Njujorku o tome razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i drugim ruskim zvaničnicima.

"Srbija ničim nije doprinela donošenju takve odluke. Sad, da li će se evrofili i rusofili međusobno optuživati ko je tu zašta kriv... Sigurno je da mi nismo ništa krivi", poručio je Vučić.

Podsetio je da je država Srbija u taj projekat uložila mnogo truda u poslednjih sedam godina, još od prvih potpisa, kada su predsednik i premijer bili Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

Istakao je da je to dobar projekat kojeg se Srbija nije odricala ni pod najvećim mogućim pritiscima.

"Plaćamo cenu velikih, ali građani Srbije ne moraju da brinu ni ove zime ni sledeće... Mi ćemo uspeti da rešimo to pitanje u najboljem mogućem interesu za građane. A da li bi bilo bolje da imamo 'Južni tok'? Svakako da bi i Srbija bila energetski bezbednija zemlja", rekao je premijer.

Poručio je da će Vlada Srbije uraditi svoj posao i ponovio da građani ne treba da brinu.

Zainteresovane strane - predstavncii zemalja i kompanija koje su bile uključene u projekat "Južni tok- za sada oprezno komentarišu najavu Rusije da će obustaviti izgradnju gasovoda.

Ruski predsednik je na jučerašnjoj konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari rekao da je Rusija primorana da se povuče iz projekta "Južni tok" zbog toga što Evropska unija nije htela da podrži izgradnju gasovoda.

"Zapravo, ne samo da Evropska komsija nije pružila nikakvu pomoć u realizaciji projekta već je i stvarala prepreke", rekao je Putin.

I prvi čovek "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da je projekat "Južni tok" – mrtav.

"To je to. Projekat je zatvoren", rekao je Miler za Rojters.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се