Читај ми!

NBS: Oduzeta licenca PBB 2013. godine

Narodna banka Srbije saopštila je da je nakon detaljne kontrole poslovanja "Privredne banke Beograd" Izvršni odbor NBS 26. oktobra 2013. godine doneo odluku o oduzimanju dozvole za rad toj banci. Kao i do sada, pružaće stručnu pomoć i sarađivati sa ostalim državnim organima u cilju očuvanja finansijske stabilnosti i zakonitosti u radu bankarskog sektora, saopštava NBS.

Iz NBS podsećaju da su od kraja 2012. godine, posebnu pažnju posvetili rešavanju mnogobrojnih nasleđenih problema u bankarskom sektoru, pri čemu je detaljno i profesionalno sagledano stanje i profilisana struktura problema, a na osnovu čega su inicirana objektivno moguća rešenja, prenosi Tanjug.

U saopštenju se povodom, kako se navodi, pisanja pojedinih medija, ukazuje da u slučaju četiri banke, iz objektivnih, kao i zakonom utvrđenih razloga, nije bilo moguće postupiti drugačije nego da se, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima NBS, obavi njihovo delicenciranje.

Kako je istaknuto, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, centralna banka je nakon obavljene sveobuhvatne kontrole poslovanja "Privredne banke Beograd", a na osnovu utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju banke, preduzela odgovarajuće mere, pa je tako 26. oktobra 2013. godine Izvršni odbor NBS doneo odluku o oduzimanju dozvole za rad toj banci.

Pored toga, nakon delicenciranja Banke, NBS je, u skladu sa svojim zakonskim obavezama, nadležnim državnim organima, MUP-u, dostavila relevantne informacije o poslovanju PBB kojima je raspolagala. 

Na temelju tih informacija, MUP je, u saradnji sa Tužilaštvom, preduzeo mere koje su rezultirale hapšenjem vlasnika Koncerna "Farmakom MB" iz Šapca i odgovornih lica iz "Privredne banke Beograd", sada u stečaju.

U saopštenju NBS se navodi da je sasvim očekivano da se odgovorna lica iz delicenciranih banaka, zahvaljujući aktivnostima NBS i drugih nadležnih organa Srbije, ovih dana procesuiraju. 

Iz Narodne banke Srbije poručuju da će i ubuduće nastojati da svojim profesionalnim odnosom budu deo rešenja evidentnih problema, pri čemu će kao i do sada pružati stručnu pomoć i sarađivati sa ostalim državnim organima, a sve u cilju očuvanja finansijske stabilnosti i zakonitosti u radu bankarskog sektora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво