Читај ми!

Stroža kontrola u Poreskoj upravi

Prvi čovek Poreske uprave Marko Marinković najavljuje strožu kontrolu u toj instituciji, zbog slučaja reketiranja privrednika. Ističe da je poslovanje ugostiteljskih objekata veliki problem, jer većina prijavljuje znatno manji prihod od ostvarenog.

Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Marko Marinković je rekao da Poreska uprava od avgusta sprovodi sveobuhvatnu kontrolu i identifikaciju onih privrednika koji izbegavaju da plaćaju svoje obaveze.

Marinković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se radi i na uspostavljanju komunikacije sa poreskim obveznicima kako bi im se objasnila važnost plaćanja poreza.

Od avgusta se kontrolišu se objekti ne samo iz uslužne delatnosti, već i kontrola objekata koja se bave nelegalnim igrama na sreću.

"Kontrolne aktivnosti pokazale su da veliki broj ugostiteljskih objekata izbegava plaćanje poreza uz pomoć specijalnih programa i vođenja knjiga.. Veći deo tih ugostiteljskih objekata je zatvoreno...", rekao je Marinković.

Kako kaže, podaci pokazuju da veći broj objekata koji posluju u većim gradovima Poreskoj upravi prijavljuje znatno manji prihod od ostvarenog.

Tako je, na primer, jedan noćni klub u Beogradu tokom letnjih meseci prijavio ukupan prihod od 1 do 1,7 miliona dinara, a stvarni prihodi su bili i do osam puta veći, rekao je Marinković.

Ističe da Poreska uprava sprovodi kontrolu u svim privrednim društvima, u skladu sa podacima iz analize rizika i na osnovu podataka koje prikupi na terenu - kada se uoče neke nepravilnosti u poslovanju objekta.

Marinković je rekao da je u toku reforma Poreske uprave, koja treba da omogući efikasniju kontrolu, kao i drugačiji odnos poreskih službenika prema obveznicima. Krajnji cilj je, ističe, da Poreska uprava bude servis poreskih obveznika.

Napomenuo je da reforma podrazumeva i pojačanu unutrašnju kontrolu, odnosno suzbijanje korupcije u upravi, zbog slučaja reketiranja privrednika.

"Cilj reformi jeste i jačanje internih osnovnih kapaciteta i onemogućavanje poreskih službenika koji su Poresku upravu videli kao privatno vlasništvo", kaže Marinković.

Kako je dodao, radi se i na tome da se predmeti ne drže dugo u fioci i da se ne zna šta se dešava sa nekim predmetom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво