Читај ми!

"Ugovor sa Etihadom spasao JAT"

Dan pošto je objavljen, ugovor s "Etihadom" o strateškom partnerstvu izaziva polemike vladajuće stranke, opozicije i stručnjaka. Vlast tvrdi da je to bio jedini način da se spase JAT a opozicija tvrdi da je ugovor štetan za Srbiju.

U fokus polemika o "Etihadu" izbio je i datum potpisivanja ugovora. Potpisan 1. avgusta prošle godine, zaključen krajem marta 2014. godine, a na juče obelodanjenom ugovoru stoji 31. jul ove godine. Bivši ministar Saša Radulović kaže da to nije isti ugovor koji je ostavio u sefu kabineta ministra privrede.

Siniša Mali, bivši savetnik Aleksandra Vučića za privredu tvrdi suprotno.

"Nema tu nikakve teorije zavere. To su kozmetičke promene", naveo je Mali.

I ne odnose se na obaveze ulaganja "Etihada" i Vlade Srbije, već na upravljanje zajedničkom kompanijo. Tražila ih je, tvrdi, Evropska komisija.

"Određena prava odlučivanja koja je "Etihad" ranije imao su pretvorena u pravo davanja predloga, recimo poslovni plan, plan za zaposlene. Obrisane su odredbe kojima je bilo predviđeno da "Etihad" bira direktora, pošto su hteli da imaju direktora", kaže Mali.

Oročena tajnost ugovora svetska je praksa. Mada, tu praksu definišu i zakoni.

"Srbija nema takav zakon i postoji pravna praznina. Zato je moguće tumačenje da takav ugovor može da se objavi ili da ne može, s obzirom da je u pitanju međunarodni ugovor on ne podleže zakonu Srbije", kaže advokat Nebojša Anđelković.

Od skidanja oznake tajne, važnije je skidanje tereta s građana Srbije, smatraju stručnjaci.

"Mi smo čuli da će već u prvoj godini nova kompanija napraviti profit i tada praktično pada teret sa građana Srbije, a naš budžet postaje relaksiraniji", kaže ekonomski konsultant Vladimir Krulj.

Sa tim nije saglasna opozicija. Demokratska stranka ne odustaje od stava da je ugovor loš.

"Vlada Srbije praktično poklanja 49 odsto kompanije "Etihadu", koji nema finansijske obaveze, odnosno njegova finansijska obaveza je višestruko niža, a i ta sredstva koja ulažu će vraćati građani Srbije", tvrdi predsednik DS-a Bojan Pajtić.

Novac više neće ići u bunar, već u budžet, kaže Siniša Mali. Očekuje profit od milion evra na kraju godine.

"Da li je neko imao drugi izbor? Deset godina pokušavaju razne vlade da nađu partnera za "JAT" i niko nije uspeo. Nudili smo i na poklon, ni to nije uspelo. Ovde smo našli partnera koji je jedna od najboljih kompanija na svetu, koja je dala 40 miliona odmah za 49 odsto kapitala", objašnjava Mali.

Kada je sklopljen ugovor "JAT" je imao avione stare 26 godina, prosečan godišnji gubitak od 35 miliona evra i tri pokušaja privatizacije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво