Srpsko-ruski ekonomski odnosi na novom nivou

Odnosi Srbije i Rusije podignuti na novi nivo, zaključio međuvladin Komitet za ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije. Potpisan protokol o saradnji.

Međuvladin Komitet za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije zaključio je na današnjoj sednici u Beogradu da su odnosi te dve države podignuti na novi nivo, kao i da su ostvareni uslovi za dalji napredak saradnje.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević ocenio je da su ekonomski odnosi sa Rusijom približeni nivou političkih odnosa, koji prema njegovim rečima "nikad u istoriji nisu bili bolji".

"Iza nas stoji vrlo uspešna godina. Mi smo u proteklom periodu do kraja doveli nekoliko vrlo važnih projekata, od kojih je svakako najvažniji gasovod Južni tok", rekao je Bačević novinarima u Vladi Srbije i istakao da između dve države "nema otvorenih pitanja".

On je dodao da su za godinu dana rada Komiteta realizovana dva kredita sa Ruskom Federacijom, od kojih je jedan namenjen pokrivanju prošlogodišnjeg budžetskog deficita, a drugi razvoju železničkog saobraćaja u Srbiji.

Prema njegovim rečima, u tom periodu takođe je smanjen i deficit u trgovini sa Rusijom, a robna razmena je porasla za 13,5 odsto.

Bačević i ministar energetike Rusije Aleksandar Novak, kao kopredsednici Komiteta, potpisali su protokol sa današnjeg zasedanja, kom su prisustvovali i ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Ministar Novak je najavio da će 2014. godine početi realizacija projekta modernizacije rafinerije u Novom Sadu, gde će biti izgrađeni kapaciteti za proizvodnju i preradu ulja.

On je dodao da će u naredne dve godine biti povećana dubina prerade naftnih derivata u rafineriji Pančevo i da će vrednost ovih projekata iznositi 1,5 milijardi evra.

Novak je istakao i saradnju ruske kompanije "Rusatom Oversis" i Instituta u Vinči na izgradnji fabrike za proizvodnju radiofarmaceutika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара