Читај ми!

Otvorene banke na Kipru

Kiparske banke ponovo otvorile vrata klijentima, posle pauze od osam radnih dana. Centralna banka uvela je niz restrikcija da bi sprečila nagli odliv kapitala kada se banke ponovo otvore. Ne stišava se negodovanje javnosti zbog načina rešavanja krize.

Na Kipru su otvorene banke koje su bile zatvorene skoro dve nedelje zbog krize likvidnosti. Ipak, ne stišava se negodovanje javnosti zbog načina rešavanja krize, pa su i sinoć u Nikoziji održani protesti. Transport novca do ekspozitura banaka, obavlja se uz jako obezbeđenje.

Nekoliko kamiona, u pratnji policije i pod helikopterskim nadzorom iz vazduha, stiglo je u Centralnu banku u Nikoziji.

Prema uslovima dogovorenim sa kreditorima, Laiki - Narodna banka Kipra biće ugašena, što će omogućiti štednju od 4 milijarde i 200 miliona evra. Kiprani će moći da podignu najviše 300 evra dnevno.

Građani lažu da postoje panika i neizvesnost, i kod bankara i kod običnih ljudi.

"Čak i ako budem danas otišao u banku, neće mi dati više od 300 evra. Koliko to može da mi traje? Svi su zbunjeni i imaju pitanja, posebno mi penzioneri", kaže stanovnik Nikozije.

Kiparska centralna banka uvela je juče niz restrikcija - da bi sprečila nagli odliv kapitala kada se banke ponovo otvore.

Plaćanje kreditnim i platnim karticama u inostranstvu biće ograničeno na 5.000 evra dnevno. Oni koji odlaze sa ostrva neće moći da iznesu više od 3.000 evra u gotovini, javili su mediji.

Kiprani koji studiraju u inostranstvu - moći će da podignu 3.000 evra, svaka tri meseca.

Kiparske banke neće unovčavati čekove, ali će firme moći da ih deponuju na račune. Restrikcije će se primenjivati na sve račune, isplate i virmane u svim valutama.

Zabrane se ne odnose na diplomatska predstavništva. Zvaničnik Ministarstva finansija rekao je da će banke raditi skraćeno, do 18 časova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво