Читај ми!

Emirati, partnerstvo za JAT

Memorandum o strateškom partnerstvu između kompanija "Etihad" i JAT-a trebalo bi da bude potpisan sredinom aprila u Beogradu, najavio ministar Mlađan Dinkić u Abu Dabiju. Dinkić razgovarao sa direktorom Razvojnog fonda šeikom Muhamedom Saifom el Suvaidom koji je spreman da obezbedi kredit od 400 miliona dolara za poljoprivredu Srbije.

Ministar Mlađan Dinkić najavio u Abu Dabiju da bi memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu između kompanija "Etihad" i JAT-a trebalo bi da bude potpisan sredinom aprila u Beogradu. Dinkić je potvrdio i da je Razvojni fond Abu Dabija odobrio Srbiji 400 miliona dolara za razvoj srpske poljoprivrede.

Ministar Dinkić je današnji sastanak sa predstavnicima kompanije "Etihad" ocenio izuzetno uspešnim i dodao da se razgovaralo o strateškim pravcima i detaljima buduće saradnje JAT-a i "Etihada".

"Dogovorili smo se da već sredinom aprila njihov menadžment dođe u Beograd. Oni već od početka aprila kreću sa detaljnom analizom poslovanja JAT-a. Verujem da ćemo već sredinom aprila imati dobre vesti i da ćemo u naredna dva meseca završiti sve dogovore o strateškom partnerstvu JAT-a i Etihada", izjavio je Dinkić.

Komercijalna saradnja JAT-a i Etihada podrazumeva uvođenje svakodnevnih letova na liniji Beograd–Abu Dabi od sredine godine, kao i otvaranje linije u saradnji sa "Er Berlin" na relaciji Beograd–Berlin–Čikago i još tri destinacije za Sjedinjene Američke Države.

Partnerstvo JAT-a i "Etihada" podrazumeva i kompletnu modernizaciju JAT-ove flote, odnosno nabavku novih aviona, na osnovu čega bi "Etihad" mogao da preuzme 49 odsto vlasništva u JAT-u i zaključi dugoročni ugovor o upravljanju kompanijom. To bi obezbedilo da JAT postane deo alijanse "Etihada" i omogućilo bi profitabilno poslovanje naše nacionalne avio-kompanije u budućnosti.

"Etihad" je izrazio spremnost da odmah pomogne JAT-u u lizingu četiri nova aviona koji su potrebni već od juna zbog početka turističke sezone.

"Etihad" raspolaže flotom od 72 savremena aviona. Prošle godine, ta kompanija ostvarila je prihod od 4,8 milijardi dolara, a poseduje manjinsko vlasništvo i pravo upravljanja u nemačkom "Er Berlin", irskom "Er Lingus", "Virdžin Australija" i "Er Sejšeli".

Razvoj mreže za navodnjavanje

Ministar Dinkić potvrdio je i da je Bord direktora Razvojnog fonda Abu Dabija odobrio 400 miliona dolara, od čega će polovina biti namenjena razvoju mreže za navodnjavanje na teritoriji čitave Srbije, a drugi deo će u drugoj polovini godine biti na raspolaganju srpskim poljoprivrednicima u vidu vrlo povoljnih kredita za nabavku opreme i mehanizacije.

Ugovor o odobravanju ovih sredstava biće potpisan tokom maja, a u Skupštini Srbije će biti ratifikovan u junu kako bi sredstva bila na raspolaganju poljoprivrednicima u drugoj polovini ove godine.

"Imamo sjajne vesti. Razvojni fond Abu Dabija odobrio nam je 400 miliona za poljoprivredu. Ta sredstva će biti uložena u mrežu kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje u čitavoj zemlji, a drugi deo će biti namenjen za odobravanje dugoročnih povoljnih kredita za poljoprivrednike, individualne proizvođače koji će moći da kupe opremu i povećaju produktivnost i da dobiju uslove kakve nikad ne bi mogli da dobiju od banaka", objasnio je Dinkić.

Kako je rekao, imajući u vidu da je ova kreditna linija već odobrena, Srbija će već ovog proleća krenuti sa radovima na izgradnji mreže kanala za navodnjavanje, a kreditna linija za poljoprivrednike biće dostupna u drugoj polovini godine.

Cilj Vlade Srbije je da u kratom roku stavi pod sistem navodnjavanja najmanje 100.000 hektara kako domaća poljoprivredna proizvodnja ne bi zavisila od suša i poplava.

"Korist od ovoga će imati svi poljoprivrednici u Srbiji, jer ćemo napraviti javnu mrežu za navodnjavanje, a obezbedićemo i elektrifikaciju njiva kako bi samo navodnjavanje bilo jeftinije. Oni koji se ne bave ratarstvom, moći će da kupe novu opremu", istakao je Dinkić.

Direktor Razvojnog fonda Abu Dabija Muhamed Saif el Suvaid istakao je da je izuzetno zadovoljan današnjim sastankom sa ministrom Dinkićem i njegovim saradnicima i da je današnja odluka o finansijskoj podršci srpskoj poljoprivredi rezultat uspešne saradnje u proteklih nekoliko meseci.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво