Читај ми!

Jedna institucija za nabavke i kontrolu?

Prema predloženim izmenama zakona o javnim nabavkama, planirano formiranje centralne institucije koja će nabavljati sve što treba državi i istovremeno kontolisati te kupovine. Stručnjaci kažu da se time neće sprečiti korupcija.

Izmene zakona o javnim nabavkama sledeće nedelje će ući u javnu raspravu, kažu u Ministarstvu finansija. Planirano je da se formira jedinstvena centralna institucija koja će nabavljati sve što treba državi i istovremeno kontolisati te kupovine. Stručna javnost već nedeljama kritikuje Vladu da je zakon urađen u tajnosti i da se njime neće sprečiti korupcija u javnim nabavkama.

Javne nabake u Srbiji ne funkcionišu dobro. Trećina kupovina obavlja se tajnim kanalima, a godišnje se zbog korupcije gubi oko 500 miliona evra. To se mora menjati - slažu se država i stručnjaci, ali ne i u tome kako to uraditi.

U Ministarstvu finansija najvaljuju obrazovanje centralne institucije i objavljivanje svih podataka o nabavkama na internetu.

"Ideja je da se od stupanja izmena na snagu, početkom godine, sva dokumentacija i sve što je vezano za tendersku proceduru objavljuje na portalu, uključujući i male javne nabavke", izjavio je državni sekretar Ministarstva finansija Goran Radosavljević.

S novim propisima upoznata je Evropska komisija, ali ne i domaća stručna javnost. Kažu, saznali su da će biti ukinuta sadašnja Uprava za javne nabavke, a novo centralno telo će biti nadležno i za kontrolu nabavki.

"Neko ko sprovodi velike javne nabavke će ujedno biti neko ko sam sebe kontroliše. Nije se pokazalo do sada da to ima smisla", rekao je Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija.

"Kad imate apsolutnu centralizaciju javnih nabavki u sistemu jakih partija, može se desiti da neko prolazi dobro, a neko loše", istakao je Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Iako građani više primećuju korupciju u svakodnevnom životu, ona u javnim nabavkama odnosi mnogo novca i utiče na to kako ćemo živeti.

"Javnim nabavkama treba dati poseban značaj, jer se onda rešava pitanje korupcije u vrhu vlasti. Ako padne korupcija na vrhu, onda će se smanjivati na svim nivoima", izjavio je Čedomir Čupić iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Jedan od problema u vezi s korupcijom jeste i njena nepredvidivost.

"Problem kod korupcije jeste što nešto morate kupiti ako uđete u neki prostor gde vlada velika korupcija, a ne znate koliko ćete platiti i to je najriskantnije za nekog odgovornog investitora", rekao je konsultant za strane investicije Milan Kovačević.

Javne nabavke će biti jednostavnije i transparentnije, kažu u Ministarstvu finansija i obećavaju da će javna raprava o zakonu početi sledeće nedelje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво