Читај ми!

Osveštana crkva u Đakovici

Oko 50 Srba prisustvovalo osveštenju crkve Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici, koja je tokom službe preimenovana u manastir. Službi, koju su služili vladika raško-prizrenski Teodosije i mitropolit Amfilohije, prisustvovao i novi komandant Kfora.

Crkva Presvete Bogorodice u centru Đakovice danas je osveštana i postala je manastir, metoh manastira Visoki Dečani, a zamonašene su dve iskušenice koje su živele u crkvi.

Oko pedesetak Srba, koji su krenuli u Đakovicu na osveštenje crkve, na administrativnom prelazu Merdare više od dva sata su čekali pratnju Kfora, izjavio predsednik opštine Đokica Stanojević. 

Autobus u kome su se nalazili Srbi prešao administrativni prelaz bez problema, rekao je Stanojević.

Čin osvećenja hrama i svetu arhijerejsku liturgiju u prepunom hramu služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i vladika raško-prizrenski Teodosije.

U besedi posle osvećenja i liturgije mitropolit Amfilohije je naglasio da se sa obnovom raspete svetinje u Đakovici obnavlja crkva Hristova i da "hram sija svetlošću bogopoznanja i Božijom ljubavlju".

Mitropolit Amfilohije je istakao da se sa Božijom ljubavlju obnavljaju svi narodi i svi ljudi. "To je znak da se Kosovo i Metohija kreće u duhu obnove i obnavljanja", rekao je mitropolit i zahvalio se episkopu raško-prizrenskom na trudu i veri kojim je hram u Đakovici obnovljen.

Episkop Teodosije je uzvratio mitropolitu i podvukao da to nije rađeno ljudskom silom, već "verom u Boga i ljubavlju starica koje su ostale u Đakovici".

Liturgiji su, osim sveštenstva i monaštava eparhije raško-prizrenske, prisustvovali i Srbi iz Metohije kao i novi komandant Kfora Erhard Drevs. 

Od nekoliko hiljada Srba, koliko je do 1999. godine živelo u Đakovici, danas je ostalo samo pet starica.  

One žive u konaku crkve Uspenja presvete Bogorodice, koji 24 sata obezbeđuju pripadnici kosovske policije.

U martovskom pogromu 2004. godine hram i stara kuća iz 19. veka, u kojoj su jedini srpski stanovinici grada živeli pod zaštitom italijanskog Kfora, potpuno su uništeni.

Starice su evakuisane u Visoke Dečane, odakle su ponovo prošle godine
ošle u Đakovicu u obnovljenu crkvu i dom.

Ekipi RTS, koja je pokušala da snimi kako izgleda Đakovica danas prišao je izvesni muškarac u civilu, sa kamerom, fotoaparatom i radio stanicom u ruci.

Rekao je ekipi da se vrati u crkvu. Policija nekliko metara dalje, nije ragovala. U jednom trenutku, ista osoba je stavila ruku na objektiv kamere. Uz jake mere bezbednosti danas incidenata u Đakovici nije bilo.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво