Sudske odluke se moraju poštovati

Vrhovni sud Srbije ukinuo je pritvor optuženima za udruživanje u takozvanu stečajnu mafiju, Goranu Kljajeviću bivšem predsedniku trgovinskog suda, Sekuli Pjevčeviću direktoru KEB banke i Jelici Živković, bivšoj direktorki Poštanske štedionice.

Na tu odluku reagovao je Miljko Radisavljević specijalni tužilac za organizovan kriminal i za Blic izjavio da to predstavlja opasan presedan i da će nastavak suđenja biti otežan.

Iz Vrhovnog suda Srbije odgovaraju da svako komentarisanje bilo koje sudske odluke pre pravosnažne sudske presude može da se smatra pritiskom na veće u ovom slučaju na Okružni sud u Beogradu.

Odluka Vrhovnog suda da se optuženi za udruživanje u stečajnu mafiju u daljem toku sudskog postupka brane sa slobode za Miljka Radisavljevića, specijalnog tužioca za organizovani kriminal, je potez koji ne pomaže suzbijanju korupcije.

"Odluka je pogrešna i predstavlja opasan presedan. Ovakvim odlukama se dezavuiše rad ne samo tužilaštva već i policije, istražnih sudija, a u velikoj meri i veća pred kojim se vodi glavni pretres. Voleo bih da grešim ali mi se čini da će zbog ovakve odluke nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu u velikoj meri biti otežan", kaže Radisavljević.

U Vrhovnom sudu kažu da se sudske odluke moraju poštovati i da se svaki komentar pre donošenja pravosnažne sudske presude može smatrati kao pritisak na sudsko veće, u ovom slučaju Okružni sud u Beogradu.

Takođe podsećaju da su se pri odluci o ukidanju pritvora rukovodili činjenicom da ne postoji opasnost od bekstva i uticaja na svedoke.

"U ovom konkretnom slučaju kada je Vrhovni sud potvrdio odluku rukovodio se konkretnim zakonskim odredbama zakona o krivičnom postupku koji posle dve godine držanja u pritvoru omogućavaju da se oni u daljem postupku brane sa slobode", izjavljuje Vesna Dabić, portparol Vrhovnog suda Srbije

Pripadnici stečajne mafije terete se za primanje i davanje mita  i zloupotrebu službenog položaja.

Oni su uhapšeni u aprilu 2006. godine, optužnica je podignuta 6 meseci kasnije, a suđenje je počelo januara prošle godine.

Pored njih za udruživanje u stečajnu mafiju optuženi su i Delinka Đurđević - bivši sudija Trgovinskog suda, a u bekstvu su Slobodan Radulović - bivši direktor C marketa i advokati Miljko Živojinović i Aleksandar Kuzmanovski.

Povezane vesti:

Ukinut pritvor članovima "stečajne mafije"

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво