Читај ми!

Pola godine od zemljotresa

Šest meseci od razornog zemljotresa u Kraljevu, obnova ide po planu. Ministar Milan Marković, koordinator Vlade za pomoć Kraljevu, kaže da će sve će biti završeno do 1. oktobra, kako je i planirano.

Obnova Kraljeva od posledica razornog zemljotresa, koji je taj grad pogodio pre tačno pola godine, u punom je jeku. U zemljotresu jačine 5,4 stepena Rihterove skale poginulo je dvoje ljudi, a više od 50 teže i lakše povređeno.

Oštećeno je više od 16.000 objekata, od čega je 600 određeno za rušenje. Do sada je podignuto 300 montažnih kuća, od ukupno 500 koliko je planirano.

Na humanitarni račun uplaćeno je oko milijardu i 300 miliona dinara, od čega najveći deo iz budžeta Srbije.

Ministar Milan Marković, koordinator Vlade za pomoć Kraljevu, kaže da obnova ide po planu i da će sve biti završeno do 1. oktobra, kako je i planirano.

Nepredviđeni problemi, prema rečima Markovića rešavaju se u hodu, a najteži su imovinsko-pravne prirode zbog kojih je oko 300 Kraljevčana još uvek u kolektivnim centrima.

U toku je sanacija sedam stambenih zgrada u naselju Gradska Kolonija, a pripremljena je projektna dokumentacija za još 19.

U vanrednoj situaciji su još uvek i hirurška bolnica i škole. Zbog nedostatka prostora hospitalizuju se samo hitni slučajevi, a nastava u školama se još uvek organizuje u četiri smene.

Časovi će i dalje trajati 30 minuta. U školskoj upravi tvrde da će nastavni plan i program biti ispunjen, tim pre što je termin za malu maturu pomeren za 23, odnosno 24. jun.

Načelnik Školske uprave Kraljeva Žarko Milosavljević rekao je da je Ministarstvo prosvete obezbedilo sredstva kako bi se škole dovele u pređašnje stanje. 

Od najjačeg zemljotresa, 3. novembra, na području Kraljeva tlo se zatreslo još oko 650 puta, a seizmolozi kažu da su ti potresi znak smirivanja tla.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво