Srpska škola u Ljubljani

U Ljubljani od narenog meseca počeće da radi prva škola za srpsku decu, nastava će biti organizovana na srpskom jeziku. Deca će imati časove iz predmeta moja otadžbina Srbija, osnovi srpske kulture i srpski jezik i književnost.

Prvog oktobra u centru Ljubljane počeće da radi prva dopunska škola za srpsku decu. Projekat je pokrenuo srpski kulturni centar "Danilo Kiš" uz pomoć vlada Srbije i Slovenije, i donatora. Plan je da se slične škole organizuju i u Kopru, Kranju i Mariboru.

U Sloveniji koja ima oko dva miliona stanovnika živi pedeset hiljada Srba. Oni nemaju status nacionalne manjine niti su deca imala mogućnost da pohađaju nastavu na maternjem jeziku.

Od sledećeg meseca, deca će nastavu na srpskom jeziku imati u jednoj od slovenačkih osnovnih škola.

"U sredinama koje su nam bliske, važnije je pokrenuti ovakav projekat jer je ovde asimilacija lakša, bliska im je sredina i ne osećaju potrebu da se uči srpski jezik", objasnio je Petar Damjanić iz Srpskog kulturnog centra "Danilo Kiš" u Ljubljani.

Da se ne bi desilo da već druga generacija ne zna maternji jezik, roditelji su za dopunsku školu već prijavili pedesetoro dece od 7 do 14 godina.

Biće podeljeni u dva razreda i jednom nedeljno imaće časove iz predmeta moja otaddžbina Srbija, osnove srpske kulture i srpski jezik i književnost.

"Imam dva dečak, mislim da je to odlična ideja, do sada sve što smo uspeli da probudimo i sačuvamo u njima u smislu pripadnosti nekoj drugoj kulturi i narodu je bilo stvar roditelja i naše upornosti", rekla je Aleksandra Kuhar, Srpkinja udata za Slovenca.

U zavisnosti od darežljiosti donatora ovaj kulturno pastoralni centar srpske pravoslavne crkve mogao bi da bude završen na proleće. Time će srpska deca u Ljubljani dobiti poseban prostor u kojem će učiti maternji jezik, istoriju i kulturu svog naroda.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво