Briga o mladima iz domova

Zavod za socijalnu zaštitu organizuje projekat sa ciljem osamostaljivanje mladih koji su odrasli u domovima za nezbrinutu decu. U domovima trenutno živi oko 700 dece dok je oko deset odsto njih spremno za osamostaljivanje.

"Zavod realizuje postinstitucionalnu brigu o onima koji su odrasli u domovima", rekao je direktor Živorad Gajić i dodao da se kroz projekat "Stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju" razvija nova usluga koju za sada koristi 20-ak mladih osoba i da su prvi korisnici ovog projekta već ušli u stanove, a stanovi na Čukaričkoj padini i Zemun Polju su u završnoj fazi.

Mlade osobe stanove mogu da koriste godinu do godinu i po dana, a propisano je da na minimalno 12 kvadratnih metara boravi jedna osoba. Obezbeđeno im je po 20.000. dinara dok su im komunalne usluge plaćene. A ko je i kada spreman da se priprema za samostalan život procenjuju stručnjaci iz ustanova", izjavila je rukovodilac projekta Nada Šarenac.

Jedan od korisnika tih stanova je rekao da poslodavci ne žele da zaposle mlade iz domova ukoliko ih niko ne preporuči, ali da je zbog velike angažovanosti na različitim projektima izabran da uz pomoć američke nevladine organizacije studira u toj zemlji i istakao da se ne plaši za svoju budućnost.

Projekat će trajati godinu dana, a Republički zavod za socijalnu zaštitu ga sprovodi uz podršku Fonda za socijalne inovacije, partnerstvo Centra za socijalni rad, mladih koji se osamostaljuju, Domova za decu, lokalnih samouprava i resornog ministarstva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво