Preostalo 8.460 mesta za septembarski upis

Na sedam državnih univerziteta u Srbiji za septembarski upisni rok ostalo je 8.461 mesto.

Za upis budućih brucoša, posle prvog upisnog roka ostala su slobodna mesta na fakultetima tehničkih i prirodnih nauka. U Nišu ima još preko 1.700, a u Kragujevcu je ostalo više od 1.300 slobodnih mesta.

I na Univerzitetu u Beogradu uglavnom su popunjena mesta na fakultetima društveno-humanističkih nauka, a od prirodnih i tehničkih fakulteta mesta su popunjena samo na Fakultetu organizacionih nauka i elektrotehnici. Apsoluti hit bili su geografija, sa atraktivnim smerovima - turizmom, demografijom, ekologijom, prostorno planiranje, pa fakultet za bezbednost i biologija.

"Problem je u načinu školovanja dece, jer iako postoji mnogo prirodnih odeljenja u gimnazijama, stručne škole tog profila, mislim da ne izlaze sa dovoljnim kvalitetom znanja kad se maturira i ta deca nemaju dovoljno znanja za polaganje prijemnog i da bi izabrala takva zanimanja. Jer prirodno je da volite ono što znate i najviše volite da radite ono što dobro znate", rekao je on lajn za RTS, rektor Univerziteta u Beogradu, prof. Branko Kovačević.

Od medicinske struke ostalo je mesta samo na veterini. I ove godine bi trebalo da bude uslovnog upisa studenata u naredne godine. Dogovor mora da se uradi sa ministarstvom prosvete.

"Mi ćemo tražiti neke amandmane, odnosno da se napravi neki tranzicioni period da bi studenti na lak, mek način ušli u tu reformu, a ne da budu drastični prelazi, jer studenti moraju da se nauđe da rade na jedan drugi način a i da profesori rade na jedan drugi način. Mora da se izvrši i reforma nastavnih planova i programa i verovatno će taj period da traje koliko traje i jedna redovna generacija" izjavio je rektor Kovačević.

Sve potrebne podatke studenti mogu da nađu na sajtovima fakulteta i univerziteta. Drugi upisni rok je od prvog do dvadesetog septembra a ukupno je ostalo 8.460 mesta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво