Upis prvaka od 1. aprila

Sva deca se uključuju u sistem obrazovanja, bez diskriminacije po bilo kom osnovu. Upis u prvi razred trajaće od 1. aprila do kraja juna, rekao pomoćnik ministra prosvete zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje Želimir Popov.

Pomoćnik ministra prosvete zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje Želimir Popov izjavio je da u prvi razred kreću rođeni od 1. marta 2003. do kraja februara 2004. godine.

Prvaka će za 1.600 biti više nego lane, a nova zakonska rešenja propisuju da se sva deca uključuju u sistem obrazovanja, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, uključujući i lica bez državljanstva, strane državljane, prognane i raseljene.

U redovan sistem obrazovanja uključuju se i deca sa smetnjama u razvoju. Novinu u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predstavlja odredba koja se odnosi na inkluziju, odnosno na obavezu škole da, u slučajevima kada je to potrebno, donese individualni obrazovni plan prilagođen detetu.

Popov je naglasio da je u toku izrada pravilnika o individualnoj podršci deci, koji predviđa formiranje interresorne komisije za dodatnu obrazovnu, zdravstvenu ili socijalnu podršku detetu.

Komisija će biti sastavljena od roditelja, lekara, predstavnika lokalne samouprave, sa zadatkom da opštini predoči koji su vidovi pomoći detetu potrebni. Ako je na primer reč o siromašnom detetu, opština će za takvo dete obezbediti finansijska sredstva.

Zvanično, upis mališana od šest i po do sedam i po godina trajaće do kraja juna, ali će upis trajati sve do početka školske godine. U prvi razred kreću rođeni od 1. marta 2003. do kraja februara 2004. godine.

U Beogradu će biti 15.500 prvaka, a škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja. Deca iz osetljivih grupa (romska deca, deca iz siromašnih porodica...) mogu da se upišu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije, čime se olakšava upis dece iz socijalno ugroženih grupa.

Uz dokumentaciju, izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu o prebivalištu i drugo, potreban je i dokaz o zdravstvenom pregledu deteta, pa mališani pre škole moraju da obave sistematski pregled kod pedijatra, specijaliste za ORL, očnog lekara, logopeda.

Ispitivanje deteta i proveru spremnosti za školu obavljaju psiholog i pedagog škole na maternjem jeziku deteta. Ako za to ne postoji mogućnost, škola angažuje prevodioca, na predlog nacionalnog saveta nacionalne manjine.

U školu za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, deca mogu da se upišu samo uz saglasnost roditelja, a ukoliko je detetu preporučeno odlaganje polaska u školu za godinu dana, roditelj odnosno staratelj može da podnese zahtev komisiji škole za ponovno utvrđivanje spremnosti za školu.

Ako dete starije od sedam i po godina zbog bolesti ili drugih razloga nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.

Osim u državnu, deca mogu da se upišu i u privatne osnovne škole, koje rade po zvaničnim planovima i programima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво