Читај ми!

Besplatni krojački kursevi za samohrane majke u Nišu, prilika da nauče i zarade

U prethodne dve godine, više od 70 samohranih majki iz Niša i okoline završilo je besplatne krojačke kurseve. Radionice organizuje Udruženje građana "Liga 33", a glavi cilj je ekonomsko osnaživanje marginalizovanih grupa.

Samohrane majke Jelena i Svetlana su na tronedeljnom kursu naučile da samostalno šiju odevne predmete bez tuđe asistencije. U ovom ciklusu na besplatnom krojačkom kursu bilo je 10 polaznica, koje su imale ukupno 40 časova.

"Cilj mi je bio, pošto sam ostala bez posla u ovim godinama, da ja nešto mogu za sebe da uradim, kroz taj kurs, ako ne da se zaposlim, onda bar za sopstvene potrebe", kaže Svetlana Filipović.

"To su neke sitnije stvari, stvari koje su bitne, pravljenje džepova, šivenje rajsferšlusa, to je nešto što nisam dobro znala, to sam usavršila, time sam zadovoljna", rekla je Jelena Tanić.

Samohrana majka Suzana Mišić je posle završenog kursa pokrenula svoju proizvodnju. Pre toga je živela od socijalne pomoći i dečijeg dodatka.

"Omogućilo mi je totalno drugačiji život jer mogu svom detetu da priuštim sve normalno, što nije mogao da ima ranije", ističe Suzana Mišić.

Besplatne kurseve udruženje Liga 33 organizuje uz pomoć resornog ministarstva, službe za zapošljavanje i organizacije Help.

"Posle šića, mi ih dalje upućujemo, pomažemo im da se zaposle ili da se osamostale, ili im već nađemo neko radno mesto u nekoj radionici, ko šta bude želeo", navodi instruktorka Slavica Jovanović.

U Udruženju "Liga 33" ističu da se polaznicama pružaju velike mogućnosti.

"Mogućnosti su im velike, mi smo tu da im pružimo podršku, da im damo smernice, da ih naučimo kako i kome da se obrate i prosto dok ne stanu na svoje noge, tu smo za njih", naglašava Jelena Mirić iz Lige 33.

Uskoro kreću dva nova kursa za šivenje za samohrane majke, na kojima će broj polaznica biti povećan na dvadeset.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво