Читај ми!

Naučni presek akademika Vladimira Kostića

Do kraja godine Srpska akademija nauka i umetnosti organizuje 17 naučnih konferencija na koje će doći više stotina naučnika iz inostranstva. Danas, u okviru ciklusa strategijskih tačaka razvoja Srbije, počinje konferencija o našoj nauci pod nazivom: Nauka: stanje i perspektive. O stanju u našoj nauci za RTS govori predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić.

Konferencija treba da pokaže realno stanje srpske nauke. Organizatori su napravili statističke analize koje će pokazati koliko smo, na primer, prisutni u najboljim svetskim naučnim časopisima.

Srbija je u grupi onih zemalja koje imaju preko 10.000 naučnih radova godišnje.

Predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, kaže da se gradi radikalno nepoverenje u nauku.

"Negde se gradi to radikalno nepoverenje u nauku. Jedna sumnja. Čak, eventualno da mi možemo da se bavimo nekim primenjenim istraživanjima, ali da nam mesta u osnovnim, bazičnim istraživanjima nema. I onda jedna od relevantnih naučnih institucija, koja se bavi izvesnom vrstom gradiranja, konstatuje da u grupi od nekih 250 država i entiteta, Srbija zapravo zauzima 56. mesto. Što uopšte nije toliko loše", kaže Kostić.

Nauka ne podrazumeva samo naučna istraživanja, već i borbu za međunarodnu saradnju, borbu za investicije.

"Moram da kažem da je veoma interesantno da i tu srpska nauka pokazuje neku vrstu potpuno neprirodne vitalnosti. Koliko dugo može tako da izdrži, ja to ne znam. Na primer, u jednom nizu godina prema BDP-u izdvajanja za nauku Srbija je bila među najproduktivnijim u odnosu na sredstva koja je dobijala. Čak mislim da je u jednom periodu bila druga na toj rang-listi", rekao je Kostić.

Posebna tema dvodnevne konferencije biće produkcija u različitim naučnim oblastima i odnos društvenih i humanističkih nauka s jedne, i ostalih nauka, s druge strane.

Inače, na listi "Dva odsto najznačajnijih svetskih naučnika" je sedamdeset naučnika iz Srbije.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво