Читај ми!

Komesarka EU za ravnopravnost stiže u Beograd povodom Evroprajda

Povodom Evroprajda 2022. koji se održava u Beogradu, Helena Dali, evropska komesarka za ravnopravnost, boraviće u prestonici Srbije 16. i 17. septembra. Poručila je da nikakva tradicija, kultura ili sistem verovanja ne smeju da potkopaju ljudska prava LGBTIQ+ zajednice.

U saopštenju EU info-mreže ističe se da se ove godine obeležava tri decenije Evroprajda i Beograd je postao prvi grad na Zapadnom Balkanu koji je domaćin te manifestacije.

Tokom svoje posete Beogradu, Helena Dali sastaće se sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović.

Očekuje je i razgovor sa poverenicom za ravnopravnost Brankicom Janković kako bi predstavila glavne ciljeve predstojeće inicijative EU, a s njom će razmatrati i napredak Srbije u oblasti ravnopravnosti.

Dalijeva će održati govor na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima u Kući ponosa u Beogradu (Dom omladine).

EU info-mreža naglašava da će komesarka Dali na konferenciji ponoviti da su LGBTIQ+ prava, ljudska prava, kao i da su sva ljudska prava i LGBTIQ+ prava.

"Jednakost i ljudska prava su neraskidivi. Nikakva tradicija, kultura ili sistem verovanja ne smeju to da potkopaju. Umesto toga, ljudska prava moraju da informišu naša društva i da budu izazov diskriminaciji. EU će nastaviti da unapređuje svoje globalno liderstvo u zaštiti univerzalnosti i nedeljivosti ljudskih prava", istakla je Dalijeva.

Dalijeva će se takođe sastati sa LGBTIQ+ organizacijama sa Zapadnog Balkana kako bi se upoznala sa pitanjima na kojima organizacije civilnog društva trenutno rade i njihovim brigama.

U subotu, 17. septembra, komesarka Dali će razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić sa fokusom na LGBTIQ+ ravnopravnost i jednakost za sve.

Izaslanik nemačke vlade za LGBTIQ+: Važno da se Evroprajd održi

I poverenik nemačke vlade za pitanja LGBTIQ+ Sven Leman kaže da je za ovu zajednicu važno da se šetnja u subotu održi, izrazivši uverenje da će biti omogućena mirna šetnja i uz apel na civilne aktiviste da se tim pitanjem pozabave.

Leman je u ambasadi Nemačke, gde je otvorena izložba u okviru nedelje Evroprajda, istakao da nemačka vlada podržava takve manifestacije, dodajući da nije prihvatljivo da se šetnja zabrani.

"Još nije jasno kako će i da li će se održati šetnja, i da li će biti adekvatno zaštićena, ali nadam se da će se održati, to je izraz demokratije", rekao je Leman i naglasio da izložba upravo prikazuje različitosti.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво