Читај ми!

Može li ekološka policija da reši nagomilane ekološke probleme

Formiranje Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine trebalo bi da dovede do efikasnijeg rada samih inspektora za suzbijanje ekološkog kriminala i da sama procedura postupanja policije bude kraća a građani zadovoljniji. Javna svest je do sada bila najslabija karika kod svih nas, kaže Živica Munćan, načelnik Jedinice.

Munćan ističe da nismo imali dovoljno svesti u vezi sa krivičnim delima koja se odnose na ekologiju.

 

Prema njegovim rečima policija se vrlo efikasno bavila problemima koji se tiču ekološkog kriminala.

"Policajci koji budu raspoređeni u ovoj jedinici biće usko specijalizovani i baviće se samo ekološkim kriminalom. U prvoj fazi će ih biti dovoljno, dok identifikujemo sve probleme i kritične tačke", naglašava Munćan.

Dodaje da postoji uska saradnja sa nadležnim tužilaštvima, Ministarstvom ekologije i životne sredine, pokrajinskim sekretarijatima, inspekcijskim organima i organima lokalne samouprave.

"Oni su ključni u otkrivanju i rasvetljavanju ovih krivičnih dela i očekujemo veliku pomoć građana", poručuje načelnik Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala.

Munćan je rekao da je planiran proaktivni i aktivni rad inspektora jedinica, što znači da se u saradnji sa inspekcijskim organima planiraju i nenajavljene kontrole određenih privrednih subjekata i fizičkih lica koji mogu da na fizički i hemijski način da oštete životnu sredinu.

"Jedinica je u fazi formiranja i personalnog raspoređivanja, s tim što smo u nekim predmetima već počeli da radimo i već imamo rezultate", kaže Živica Munćan.

Prema njegovim rečima građevinske deponije su veliki problem Beograda i u saradnji sa komunalnom policijom i inspekcijskim organima Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala planira da reguliše i usmeri u zakonske okvire otpad koji se stvara prilikom izgradnje. 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво