Читај ми!

Platu veću od 2.000 evra ima samo 15 odsto žena u IT sektoru, muškaraca je duplo više

Kroz istoriju tehnologija IT industrija nije bila mnogo naklonjena ženama, ali se situacija menja. Podaci sajta za zapošljavanje IT kandidata Hello World kažu da je svaki treći kandidat koji je u potrazi za poslom žena. Ipak, kada je o platama reč, razlike su veće. Samo 15 odsto žena ima platu veću od 2.000 evra, dok je muškaraca sa tolikim primanjima duplo više.

Marko Vučetić sa sajta za zapošljavanje u IT sektoru Hello World kaže da je žena sve više u ovoj industriji, da je svaki treći kandidat žena, ali da razlike između žena i muškaraca postoje - i u plati, i u poslovima koje biraju.

Čak i u IT sektoru, gde su plate znatno više nego u ostalim profesijama, ne postoji balans u platama između muškaraca i žena. 

"Samo 15 odsto žena zaražuje iznose preko 2.000 evra, dok isti iznos zarađuje čak 30 posto muškaraca. To je tako zato što dame tek ulaze u IT svet i to nam pokazuje brojka koja se odnosi na senioritet, odnosno godine relevantnog iskustva u IT industriji. Imamo čak 55 posto juniorki na tržištu rada, 43 posto midiorki, a samo dva posto seniorki, što svakako sigurno utiče na platu", kaže Vučetić.

Dodaje i da se žene najčešće odlučuju da u IT svet uđu preko pozicije praktikanta, koja je ulazna pozicija za IT industriju.

"Nakon toga se odlučuju za neke dalje, daleko odgovornije pozicije", kaže Vučetić.

Prema njegovim rečima, žene se ne odlučuju često za klasično programiranje ili ispitivanje softvera, već su im atraktivnije menadžerske pozicije.

Šta sve nudi IT

Vučetić navodi da je u IT industriji čak 82 odsto zaposlenih zadovoljno svojim poslom.

"Kako i ne bi kada imaju dobar sistem beneficija, imaju dobre plate, i generalno jedan zdrav sistem", rekao je Vučetić i posebno naglasio mogućnost usavršavanja.

U tom kontekstu, ono što odgovara svim kandidatima, a naročito ženama, jeste fleksibilno radno vreme i rad od kuće. Benefita ima još.

"Jako bitan parametar što se tiče žena je ‘vork-lajf balans‘ (work-life balance), da nakon osam sati mogu slobodno da odu kući, završavaju svoje poslove i budu sa porodicom", rekao je Vučetić.

Napominje da se situacija u IT industriji stalno menja, te da očekuje da će u narednom periodu biti sve više žena u ovoj industriji.

"I to će nam doneti ova tranzicija koja nastaje posle sukoba između Rusije i Ukrajine - sada sve više programera, odnosno IT stručnjaka dolazi u Srbiju", kaže Marko Vučetić.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво