Читај ми!

Humano srce Šapca kuca za svako dete prema kojem je život bio surov i nepravedan

Vreme praznika je i vreme darivanja. Za 13 godina Fondacija "Humano srce Šapca" je izgradila, rekonstruisala i kupila više od 100 kuća. Kruna njihovog dosadašnjeg rada, uz podršku donatora i prijatelja, je "Predah smeštaj" namenjen osobama sa smetnjama u razvoju.

Vera i Katarina, pohađaju redovnu nastavu u Srednjoj poljoprivrednoj školi, a slobodno vreme na zimskom raspustu uglavnom provode zajedno.

"Posle pet godina rada sa decom kao lični pratilac, sada sam dobila posao u ustanovi 'Bogdaj', što mi je jako drago", kaže Jovana Plavša, negovateljica.

Kuću "Bogdaj"od 140 metara zajedno su tri godine gradili i opremali humani Šapčani. Osim dnevne "Predah smeštaj" ima četiri dvokrevetne sobe sa kupatilima, kuhinju i terasu. Zaposleno je 12 radnika.

"Svrha ovog objekta je da roditelji mogu da ostave decu na par sati, par dana, par nedelja, a najviše u jednoj godini 45 dana, kako bi mogli da obave neke svoje aktivnosti, a nisu mogli jer imaju decu prema kojoj je život bio surov i nepravedan. Humano srce kuca za svako naše dete, a pogotovo za one koji ne mogu da brinu sami o sebi", kaže Ružica Popović, predsednica UO Fondacije "Humano srce Šapca.

Predah smeštaj, izgrađen na imanju Eparhije šabačke, uz podršku privrednika i lokalne samouprave, olakšaće život roditeljima dece sa smetnjama u razvoju.

"Ovo je godina nade, godina ljubavi i godina svetlosti za nas, zato što konačno vidimo svetlost na kraju tunela, za sve nas je ovo rešenje jednog velikog, bitnog pitanja koje smo stalno sebi postavljali, šta sa našom decom kada nam se nešto desi, gde ga ostaviti ako treba da odemo kod lekara, ako treba da se operišemo i tako dalje. Svi ti strahovi su trenutno ostali sa zidanjem 'Bogdaja' i sa ovom kućom iza nas", kaže Vesna Pavlović, majka.

Korisnici kuće za predah će osim podrške pedagoga, psihologa i logopeda u "Bogdaju" imati i besplatne obroke. U objektu će svakodnevno moći da boravi po osmoro dece.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво