Читај ми!

Deo ekoloških aktivista proglasio pobedu, drugi nastavljaju proteste, Vučić nove zahteve smatra političkim

Pokret "Kreni-promeni", jedan od organizatora nedavnih protesta i blokade puteva, smatra da je povlačenjem Zakona o eksproprijaciji i usvajanjem izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi ispunjen dogovor, pa odustaju od ponovne blokade puteva, ali obustavljaju i planiranu proslavu. Ipak, "Ekološki ustanak" je za danas ponovo najavio blokadu auto-puta. Nove zahteve, predsednik Aleksandar Vučić ocenjuje kao političke.

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, a sa Andrićevog venca prethodno je vraćen i Zakon o eksproprijaciji.

Savo Manojlović iz pokreta "Kreni-promeni", jednog od organizatora nedavnih protesta protiv planova kompanije "Rio Tinto" da izgradi rudnik u zapadnoj Srbiji, ocenio je da je to pobeda građana i Republike Srbije.

"Ovo je lekcija za sve političke garniture, ovo je lekcija za sve buduće proteste, imajte fokusirane zahteve", poručio je Manojlović.

Smatra da je povlačenjem Zakona o eksproprijaciji i usvajanjem izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi ispunjen dogovor, pa odustaju od ponovne blokade puteva, ali obustavljaju i planiranu proslavu.

Ipak, Aleksandar Jovanović Ćuta iz "Ekološkog ustanka" najavio je za danas ponovo blokadu puteva.

"Sve do ispunjenja našeg osnovnog cilja, a to je proterivanja Rio Tinta iz Srbije. Naš osnovni zahtev - sve ugovore koje su potpisale sve vlasti koje su ovde bile od 2004. sa Rio Tintom narodu na uvid", poručio je Jovanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nove zahteve ocenjuje kao političke i ističe da je na građanima da procene.

"Država je ispunila zahteve naroda koji tamo živi i ja sam slušao ljude iz doline Jadra koji su direktno ugroženi, a ne političare. Država je pokazala građanima dobru volju i ispunila im čak i neke političke hirove ispunjavala", ukazao je predsednik.

Prethodna dva vikenda u više gradova u Srbiji blokirane su glavne saobraćajnice. Dva osnovna zahteva bila su izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i povlačenje Zakona o eksproprijaciji.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи