Sve više vlasnika donorskih kartica

Raste interesovanje za zaveštanje organa u slučaju smrti. Sve više vlasnika donorskih kartica i na jugu Srbije. Naša zemlja po broju kadaveričnih transplantacija ipak i dalje poslednja u Evropi.

Krajem decembra u Centru za transplantaciju Vojno medicinske akademije u Beogradu, dnevno se javljalo oko pet osoba sa željom da zavešta organe u slučaju smrti. Situacija je sada sasvim drugačija.

Pukovnik profesor doktor Nebojša Stanković kaže da se dešava da se sa tim ciljem dnevno javi i do 100 ljudi, najčešće mlađe životne dobi.

Interesovanje građana za donorske kartice raste i na Jugu Srbije, iako je Klinički centar u Nišu tek krajem januara počeo da ih izdaje. Sve informacije o tome, možete dobiti na brojeve 018 231 057 i 018 530 856.

Profesor doktor Vidojko Đorđević, rukovodilac tima za transplantaciju Kliničkog centra u Nišu kaže da je samo u tom gradu, od kada su objavljeni telefoni, podeljeno više od 350 donor kartica.

Treba dodati još 1000 kartica koje su tražili zaposleni, i još 150 koje smo poslali na jugoistok Srbije Srbije.

I telefon 021 520 141 u Donorskom centru u Novom Sadu je često zauzet. Najveće interesovanje je ponedeljkom, utorkom i sredom.

Iz dana u dan povećava se broj vlasnika donorskih kartica, međutim, kreveti u Centrima za transplantaciju uglavnom su prazni a po broju kadaveričnih transplantacija Srbija je i dalje na poslednjem mestu u Evropi.

U Helsinškoj deklaraciji iz 1986. godine piše da je broj takvih transplantacija merilo razvijenosti jednog društva.

Iako gotovo svakodnevno od moždane smrti umiru zdravi ljudi, u trenucima kada gube najmilije, porodice retko donose odluku da pomognu drugima.

Profesor doktor Zoran Milošević iz Centra za transplantaciju u Novom Sadu kaže da u većini slučajeva nije imao utisak da su sagovornici na temu transplantacije razumeli o čemu pričamo, šta se od njih očekuje.

Zakonska rešenja koja će pravno regulisati ovu oblast trebalo da budu usvojena do kraja godine, kao i da nadležni realizuju promociju doniranja i zaveštanja organa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво