Читај ми!

Ograda, helikopteri, policija - krijumčari ne prezaju, uzimaju 4.000 evra po migrantu

Bez obzira na to što je balkanska migrantska ruta zatvorena već šest godina, čemu je doprinelo podizanje ograde na mađarsko-srpskoj granici, migranti ne odustaju od namere da se domognu Evropske unije. Situacija je pogoršana nedavnim dešavanjima u Avganistanu, pa se broj migranata koji žele da stignu na Zapad povećava, a time i aktivnost krijumčara.

Prema poslednjim podacima mađarske policije, 361 migrant je tokom proteklog dana zatečen prilikom ilegalnog prelaska granice ili sprečen da to uradi.

"Više od 80.000 migranata ove godine je pokušalo ilegalno da pređe granicu, Oni su privedeni i vraćeni do zaštitne ograde. Migranti koriste razna tehnička sredstva da savladaju ogradu. Ili kopaju tenele ili koriste lestve da preskoče ogradu. Koriste jedne ili više lestava da se istovremeno na više mesta prebace preko ograde, kaže Gabor Balog, šef Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja ljudi policije Mađarske.

Od toga, kaže, zavisi koliko će platiti krijumčarima.

Prema njihovim informacijama, krijumčari naplaćuju od 3.500 do 4.000 evra po osobi da prebace migrante preko ograde i prevezu ih do Austrije ili Nemačke.

"Naša zaštitna ograda nije samo obična barijera. Duž ograde su postavljene termovizijske kamere, mikrofoni, alarmni sistemi, pratimo ilegalce ljudstvom, vozilima, patrolnim čamcima i helikopterima. Imamo baze sa policijskim i vojnim ljudstvom koji dežuraju non-stop i spremni su da reaguju momentalno da bi zaštitili granicu", rekao je Balog.

Mali broj migranata ipak uspe da stigne do susedne zemlje. Tu ih preuzimaju krijumčari koji ih automobilima, kombijima, minibusevima i kamionima voze prema Austriji i Nemačkoj. U tome, uz građane regiona, svakodnevno učestvuju i državljani Srbije.

Mađarska policija jutros je kod Đera pokušala da zaustavi automobil austrijskih registarskih oznaka.

Vozač za koga se ispostavilo da je 29-togodišnji srpski državljanin, nije zaustavio vozilo, pokušao da pobegne i pritom je iskliznuo sa puta i zabio se u banderu.

U automobilu je bilo još deset avganistanskih državljana bez dokumenata, od kojih su trojica povređena i prebačena u obližnju bolnicu.

Ostali migranti su, u skladu sa mađarskim propisima, vraćeni do zaštitne ograde na mađarsko-srpskoj granici.

Protiv državljanina Srbije pokrenut je krivični postupak zbog krijumčarenja ljudi.

Za krivično delo trgovine ljudima u Mađarskoj je zaprećena kazna od jedne do pet godina zatvora, uz otežavajuće okolnosti od 5 do 15 godina.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво